Σε δίκη 21 μαθητές επειδή ψήφισαν υπέρ κατάληψης

Σε δίκη 21 μαθητές επειδή ψήφισαν υπέρ κατάληψης

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο εδώλιο θα βρεθούν συνολικά 21 εικοσάχρονοι στα μέσα Απριλίου. Κατηγορούνται διότι την προηγούμενη τριετία, όταν ήταν μέλη του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου, είχαν ψηφίσει υπέρ της κατάληψης του σχολείου τους. Οι νέοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως έξι μηνών. Ωστόσο, χωρίς βέβαια να μπορεί να προδικασθεί η απόφαση υπέρ των παιδιών, οι έως τώρα αποφάσεις σε αντίστοιχες δίκες ήταν αθωωτικές. Παρ’ όλα αυτά, οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι δημιουργείται κλίμα εκφοβισμού και αστυνομοκρατίας στα σχολεία.

Ειδικότερα, για τις 10 και 14 Απριλίου ορίστηκαν οι δικάσιμοι οκτώ μαθητών του Γενικού Λυκείου Νέας Ιωνίας Βόλου και 13 μαθητών του Επαγγελματικού Λυκείου Λουτρακίου, διότι είχαν ψηφίσει υπέρ των καταλήψεων που πραγματοποιήθηκαν στα σχολεία τους το 2011 και το 2012. Ως μάρτυρες υπεράσπισης έχουν κληθεί εκπαιδευτικοί των σχολείων, εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και μαθητές. Επίσης, υπέρ των παιδιών θέση έχει πάρει η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, που ανέφερε ότι «έχουμε τονίσει και στο παρελθόν ότι οι καταλήψεις αποτελούν πρόβλημα της σχολικής κοινότητας, που μπορεί να λυθεί χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων. Σεβόμαστε τον ρόλο των εισαγγελέων και αστυνομικών αρχών, είμαστε όμως αντίθετοι στη δίωξη μαθητών, που έχουν το ελαφρυντικό του νεανικού αυθορμητισμού».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης, μιλώντας στην «Κ» κάνει λόγο για κλίμα αστυνομοκρατίας στα σχολεία που εντείνεται το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, αναφέρεται και στην ανάκριση, πρόσφατα, μαθητών σχολείου στο Κερατσίνι για την κατάληψη που έκαναν στο σχολείο τους το 2013.

Την ίδια στιγμή, η ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών ΟΙΕΛΕ διαμαρτύρεται διότι διετάχθη προκαταρκτική έρευνα ύστερα από καταγγελία για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΟΙΕΛΕ έξω από χώρο όπου οργανώθηκε πρόσφατα συνέδριο των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων.

Παράλληλα, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ διαμαρτύρεται διότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι, σε κάποιες από τις 200 θέσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (βοηθοί νοσηλευτών) στο υπ. Υγείας, επιδιώκει να μετατάξει εκπαιδευτικούς Νοσηλευτικής και Μαιευτικής με πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, παιδαγωγική κατάρτιση και σε αρκετές περιπτώσεις μεταπτυχιακά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή