Τ. Ράχελ: «Μόνιμο κέρδος από τη διττή εκπαίδευση»

Τ. Ράχελ: «Μόνιμο κέρδος από τη διττή εκπαίδευση»

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θωράκιση κατά της ανεργίας θεωρεί μία καλή επαγγελματική κατάρτιση ο υφυπουργός του ομοσπονδιακού υπουργείου Παιδείας και Ερευνας της Γερμανίας, Τόμας Ράχελ, ο οποίος μίλησε στην «Κ», καθώς βρέθηκε στην Ελλάδα για τα εγκαίνια της Σχολής Διττής Εκπαίδευσης Τουρισμού στο Ηράκλειο Κρήτης (ήδη λειτουργεί μία ανάλογη στην Αθήνα). Το σύστημα διττής εκπαίδευσης βασίζεται στη στενή συνεργασία των επιχειρήσεων με τις σχολές κατάρτισης, με στόχο να αυξήσει τις δυνατότητες της επαγγελματικής αποκατάστασης των σπουδαστών.

– Ποιοι θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης;

– Η ιδιαιτερότητα του προγράμματος έγκειται στο υψηλό ποσοστό εργασιακής εμπειρίας στην επιχείρηση. Αυτό σημαίνει εκπαίδευση μέσα σε εργασιακό χώρο και γνώση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Επίσης, δείχνει και τη σημασία της διττής εκπαίδευσης, η οποία δεν αποτελεί παροχή γνώσεων σύμφωνα με σχολικά πρότυπα, αλλά προσανατολίζεται στην κατάρτιση με γνώμονα την επαγγελματική πραγματικότητα. Η συνάρτησή της με την οικονομία και τον μετέπειτα εργασιακό τομέα δημιουργεί εξαρχής έναν ξεκάθαρο προσανατολισμό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο καθίσταται ευκολότερη τόσο η επιτυχής ολοκλήρωση του μεταβατικού σταδίου από την εκπαίδευση στην επαγγελματική ζωή, όσο και η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Επιπρόσθετα, το πτυχίο της εξειδικευμένης επαγγελματικής κατάρτισης αναγνωρίζεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία. Αλλά και η ίδια η οικονομία ωφελείται από το επιτυχημένο αυτό εκπαιδευτικό μοντέλο. Οι πτυχιούχοι επιτυγχάνουν ένα υψηλό επίπεδο κατάρτισης και είναι σε θέση να μεταβούν ομαλά στην επαγγελματική τους ζωή. Αυτό ελαχιστοποιεί τη μετέπειτα ανάγκη μετεκπαίδευσης καθώς και την περίοδο προσαρμογής στον εργασιακό χώρο.

– Υπάρχει όμως αντίλογος, που κάνει λόγο για φτηνό εργατικό προσωπικό προς όφελος των επιχειρήσεων.

– Μία καλή επαγγελματική κατάρτιση αποτελεί θωράκιση κατά της ανεργίας. Οι ικανότητες και οι δεξιότητες που αποκτώνται στο πλαίσιο της διττής εκπαίδευσης αποτελούν μόνιμο κέρδος. Επιπλέον, η Ακαδημία της DEKRA δραστηριοποιείται και συμβουλευτικά στο όλο εγχείρημα, λαμβάνοντας υπόψη της και τις ανάγκες νέων επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις έχουν δεσμευθεί να αμείβουν τους νέους με το 75% του βασικού μισθού κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους κατάρτισης. Ο στόχος είναι οι μαθητές που θα φοιτήσουν στα σχολεία αυτά να παραμείνουν και να εργαστούν στην Ελλάδα, στο αντικείμενο στο οποίο εκπαιδεύτηκαν.

– Ποιοι φορείς έχουν συνεργαστεί για να πραγματοποιηθεί η σχολή δυϊκής εκπαίδευσης στο Ηράκλειο;

– Υπεύθυνοι για το πρόγραμμα είναι η Ακαδημία της DEKRA, η Robinson Club και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία στηρίζουν το ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας και Ερευνας, το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, ο Δήμος Ηρακλείου και οι Ενώσεις Ξενοδόχων Κρήτης. Το ομοσπονδιακό υπουργείο έχει διαθέσει μέχρι στιγμής 1,4 εκατ. ευρώ για τις σχολές σε Κρήτη και Αθήνα.

– Ποιο είναι το μελλοντικό σχέδιο, σε ποιες πόλεις θα επεκταθεί το πρόγραμμα;

– Από την πλευρά μας εκτιμούμε ότι το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει με επιτυχία, κάτι που θεωρούμε θετικό. Ετσι είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε την επέκταση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Η επέκταση του προγράμματος σε άλλες πόλεις εξαρτάται από τις ανάγκες και θα αποτελέσει το αντικείμενο συμφωνίας με το ελληνικό υπουργείο Παιδείας και τους εμπλεκόμενους φορείς.

– Εξαγγείλατε μαζί με τον Ελληνα υπουργό Παιδείας, Κων. Αρβανιτόπουλο, τη χρηματοδότηση 20 διμερών ερευνητικών προγραμμάτων. Σε ποιους τομείς θα δοθεί βάρος;

– Τα προγράμματα σχετίζονται με την υγεία, την ενέργεια, τη βιοοικονομία, βασικές τεχνολογίες γενικών εφαρμογών καθώς και τεχνολογίες πληροφορικής, επικοινωνιών, νανοτεχνολογίας και φωτονικής. Ωστόσο, εκπροσωπούνται και οι θεωρητικές και οι κοινωνικές επιστήμες. Για τα συγκεκριμένα προγράμματα οι δύο χώρες διαθέτουν πάνω από 10 εκατ. ευρώ. Το ελληνογερμανικό ερευνητικό πρόγραμμα είναι το μοναδικό διμερές πρόγραμμα, το οποίο έχει συνάψει η Γερμανία εντός της Ε.Ε. Μέσω της συνεργασίας με εξέχοντες επιστήμονες από τη Γερμανία θα δοθούν προοπτικές σε νέους Ελληνες επιστήμονες μέσα στην ίδια τους τη χώρα. Η συνεργασία στον τομέα της επιστήμης θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή