Αναβαθμίστηκε ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών

Αναβαθμίστηκε ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβαθμισμένος συνεχίζει τη λειτουργία του ο Ξενώνας για την Προστασία των Γυναικών Θυμάτων Βίας, που λειτουργεί από το ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης) σε σύμπραξη με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας. Μέσω της ένταξης του ξενώνα στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2010-2013 στελεχώθηκε από αρχές Ιουλίου 2013 με περισσότερο προσωπικό (βρεφονηπιοκόμοι, κοινωνικοί φροντιστές, φύλακες, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά.), ενώ εγκαινιάστηκαν νέες δράσεις. «Ξεκινήσαμε να προσφέρουμε μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, καθώς η αναβάθμιση των γνώσεων αποδεικνύεται ότι τονώνει την αυτοπεποίθησή τους και συμβάλλει στην κοινωνική ένταξη των γυναικών» ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου η κ. Ευαγγελία Τσίγκου, προϊσταμένη του ξενώνα, «αρχίσαμε μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας στα παιδιά του Δημοτικού, που φιλοξενούνται μαζί με τις μητέρες τους».

Στον ξενώνα βρίσκουν καταφύγιο είκοσι γυναίκες με τα παιδιά τους, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν επιλεγεί μέσω ΑΣΕΠ. Πανελλαδικά, έχουν σχεδιαστεί 19 ξενώνες, οι οποίοι λειτουργούν υπό την ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης και δύο υπό την ευθύνη του ΕΚΚΑ. Οι διευθύνσεις τους είναι απόρρητες για ευνόητους λόγους. Παράλληλα, έχουν εγκαινιαστεί από τη Γ.Γ. Ισότητας Φύλων 15 Κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών στις έδρες των Περιφερειών και 25 υπό την αιγίδα των Δήμων. «Μακάρι, βέβαια, αυτοί οι χώροι να μη γεμίζουν ποτέ» ευχήθηκε η γ. γ. Ισότητας, Βάσω Κόλλια.

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν άμεσα με την τηλεφωνική γραμμή 197, όλο το 24ωρο, να απευθύνονται στα Κέντρα Κοινωνικής Στήριξης ή στο Τμήμα Υποδοχής και Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης Αμπελοκήπων. Οι εξειδικευμένοι επιστήμονες αξιολογούν τους παράγοντες που απαιτούν μια περίπτωση να ενταχθεί στο καθεστώς της επείγουσας και αναγκαίας φιλοξενίας. Ταυτόχρονα λειτουργεί εδώ και δυόμισι χρόνια από τη Γενική Γραμματεία η γραμμή SOS 15900. Σε αυτό το διάστημα, καταγράφηκαν 12.500 κλήσεις, τα 2/3 έγιναν εκτός Αττικής. Το 80% των γυναικών κατήγγειλαν έμφυλη βία, το 77% ενδοοικογενειακή βία, το 62% ήταν μητέρες και το 50% έγγαμες. «Είχαμε 1% καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και 1% για βιασμούς» σημείωσε η κ. Κόλλια, «το ποσοστό είναι αναλογικά υψηλό, αν συνυπολογίσουμε το σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις 1.000 ημερών και το ότι σπάνια οι γυναίκες βρίσκουν το κουράγιο να μιλήσουν για τέτοια περιστατικά». Αξιοσημείωτο είναι ότι καταγράφηκε και ένας άνδρας που κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση εις βάρος του στο εργασιακό του περιβάλλον.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT