Την αντίθεσή του στο πλαφόν συνταγογράφησης που προτείνει το υπουργείο Υγείας εξέφρασε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αντιπροτείνοντας την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων ως "μπούσουλα" για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ασθενών από τους γιατρούς ή -σε διαφορετική περίπτωση- την αυτούσια υιοθέτηση της λίστας φαρμάκων της Σουηδίας ή της Γερμανίας.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίστηκε ως αυθαίρετη η επιβολή πλαφόν στη συνταγογράφηση των γιατρών -το οποίο ορίζεται σε ευρώ και είναι κατά 20% χαμηλότερο από πέρσι- καθώς έτσι δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς, αφού μόλις συμπληρωθεί το ποσό σε ευρώ φαρμάκων που αντιστοιχεί σε κάθε γιατρό, θα αδυνατεί να συνταγογραφεί στους ασθενείς του, ακόμη και αν παρίσταται ανάγκη.
Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε παράδειγμα γιατρού στο Θεαγένειο νοσοκομείο, όπου ασθενείς με χρόνιο πόνο από καρκίνο δεν μπορούν να λάβουν την αγωγή τους από γιατρό, του οποίου το πλαφόν είχε ήδη συμπληρωθεί από την τέταρτη μέρα.
Οι γιατροί του Συλλόγου υποστήριξαν, εξάλλου, ότι εάν το υπουργείο Υγείας επιθυμεί πραγματικά να περιστείλει τις αλόγιστες δαπάνες σε φάρμακα, θα μπορούσε να υιοθετήσει αυτούσιες τις λίστες που ισχύουν σε Σουηδία και Γερμανία (ο αριθμός των φαρμάκων με άδεια κυκλοφορίας που δικαιολογούν τα ταμεία τους είναι 200 και 400, αντίστοιχα, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός φτάνει τις 16.800).
"Τα φάρμακα στις λίστες των χωρών αυτών έχουν δοκιμαστεί στον δυτικό κόσμο και επελέγησαν ως τα καλύτερα και φθηνότερα για να ανταποκριθούν σε ασθένειες που υπάρχουν σε όλες τις χώρες της ηπείρου μας- και στην Ελλάδα" ανέφερε ο γραμματέας του Συλλόγου, Νίκος Νίτσας.
Ο Ιατρικός Σύλλογος εξέφρασε την αντίθεσή του στη δυνατότητα πώλησης φαρμάκων (π.χ. παρακεταμόλη) από σούπερ μάρκετ, καταδίκασε την υπερσυνταγογράφηση από γιατρούς και ανέφερε ότι σκοπεύει να καταφύγει στην έκδοση "μαύρων συνταγολογίων" σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή πλαφόν συνταγογράφησης.