Μικρή ομάδα αναρχοαυτόνομων κατέλαβε υπερσύγχρονη αίθουσα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για να στήσει… αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο! Το σύνθημά τους; «Να πάρουμε το μπρίκι στα χέρια μας»! Η εκτελούσα χρέη κοσμήτορος της σχολής κ. Ελένη Καραμαλέγκου και οι πρόεδροι των Τμημάτων τούς ζήτησαν να αποσυρθούν πάραυτα! «Ασφαλώς και δεν αποσύρθηκαν, ούτε το έχουν σκοπό να το κάνουν γρήγορα», ανέφερε χθες το βράδυ στην «Κ» καθηγητής της Φιλοσοφικής. Και αυτό διότι έχουν μάθει σε καθεστώς ανομίας και ατιμωρησίας.
Το περιστατικό
Ειδικότερα, από την περασμένη Παρασκευή μια μικρή ομάδα ατόμων κατέλαβε την αίθουσα 421 της Φιλοσοφικής Σχολής, η οποία είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και χρησιμοποιείται κυρίως από τους διδάσκοντες και τους φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας. Τη Δευτέρα, όταν επιχειρήθηκε να γίνει μάθημα στην αίθουσα, οι καταληψίες… πρότειναν σε φοιτητές και καθηγητές να βρουν μιαν άλλη, διότι εκείνοι έχουν πρόθεση να πουλούν στην κατειλημμένη αίθουσα καφέ και τσάι, καθώς οι τιμές του κυλικείου της σχολής είναι υψηλές. Το «κυλικείο» λειτουργεί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ από τους καταληψίες ακούστηκε ότι θα δώσουν τα όποια έσοδα «για στήριξη του αγώνα των συντρόφων στις Σκουριές».
Η αντίδραση της ηγεσίας της σχολής στην κατάληψη; Ιδού τι ανακοίνωσαν η εκτελούσα χρέη κοσμήτορος και οι πρόεδροι των Τμημάτων της σχολής: «Με κατάπληξη πληροφορηθήκαμε το γεγονός της κατάληψης της αίθουσας 421 της Φιλοσοφικής Σχολής από ομάδα αγνώστων με σκοπό, όπως διακηρύσσεται, τη δημιουργία “αυτοδιαχειριζόμενου κυλικείου”. Με την παρούσα δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας σε τέτοιες ενέργειες, οι οποίες στερούν από τη Φιλοσοφική Σχολή τους χώρους οι οποίοι έχουν συγκεκριμένη χρήση και είναι απαραίτητοι για το εκπαιδευτικό έργο και για την εν γένει ομαλή λειτουργία της. Εγείρουν δε και ζητήματα νομιμότητας, τόσο από υγειονομική όσο και από οικονομική και εργασιακή άποψη. Κατόπιν αυτών καλούμε τους υπευθύνους της ενέργειας αυτής να αποσυρθούν αμέσως από τον χώρο και να τον αποδώσουν στην κανονική και θεσμοθετημένη χρήση του». Καθώς δεν απεσύρθησαν, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις τους για επ’ αόριστον παραμονή, η κ. Καραμαλέγκου επισκέφθηκε την αίθουσα 421 και επιχείρησε να τους… συνετίσει.
Η στάση της κ. Καραμαλέγκου διχάζει τους πανεπιστημιακούς της σχολής. Υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι το θέμα πρέπει να λυθεί «ενδοπανεπιστημιακά» (θα μπορούσαν να πείσουν τους αναρχοαυτόνομους φοιτητές που είναι ιδεολογικά συγγενείς τους;). Κάποιοι άλλοι πανεπιστημιακοί ζητούν την επίκληση της αστυνομίας ως επόμενο βήμα, καθώς η παραπάνω ανακοίνωση και ο μελίρρυτος διάλογος δεν έπεισαν τους καταληψίες. Μάλιστα, χθες, διδάσκων της Φιλοσοφικής ανέφερε σε συναδέλφους του ότι «αυτή η κατάληψη και η αδυναμία της κοσμήτορος να βρει λύση, δικαιώνει το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο απέρριψε τον περασμένο μήνα την υποψηφιότητα της κ. Καραμαλέγκου για τη θέση του κοσμήτορος, καθώς αμφισβήτησε την πρόθεσή της να εφαρμόσει τον νόμο-πλαίσιο». Τη θέση αυτή ενστερνίζονται πολλοί, που θεωρούν πως η έκβαση της κατάληψης είναι ένα τεστ για την κ. Καραμαλέγκου.
Κάποιοι άλλοι αδιαφορούν για τα πρόσωπα, τις ενδοπανεπιστημιακές ίντριγκες, τις προσωπικές φιλοδοξίες, τις έριδες και τη μάχη εξουσιών μεταξύ των οργάνων του, και ρωτούν: Ποιος, αλήθεια, προασπίζεται το δημόσιο πανεπιστήμιο και τα συμφέροντα των φοιτητών του;