Μεγάλη ανταπόκριση στην εκστρατεία αγάπης του ΣΚΑΪ

Μεγάλη ανταπόκριση στην εκστρατεία αγάπης του ΣΚΑΪ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μάνα που την επομένη του θανάτου του παιδιού της έσπευσε να προσφέρει τα εναπομείναντα φάρμακα στους έχοντες ανάγκη. Το ηλικιωμένο ζευγάρι που πηγαίνει στο συνοικιακό σούπερ μάρκετ κάθε Πέμπτη, όχι για να ψωνίσει ό,τι χρειάζεται, αλλά για να γεμίσει ένα καρότσι τρόφιμα για οικογένειες που εν μέσω κρίσης δυσκολεύονται να βγάλουν τον μήνα. Τέτοιες εικόνες έχουν χαραχτεί στη μνήμη των διοργανωτών της μεγάλης εκστρατείας του ΣΚΑΪ «Ολοι μαζί μπορούμε», που απέδειξε ότι η ισχύς βρίσκεται πράγματι εν τη ενώσει. Το φιλόδοξο πρόγραμμα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2011 και ο απολογισμός του μας εμπνέει ιδιαίτερη αισιοδοξία για το μέλλον. Εως σήμερα έχουν συλλεγεί 2.946.342 κιλά τροφίμων και 780.000 φαρμακευτικά σκευάσματα και ιατρικό υλικό, τα οποία έχουν προσφέρει από το υστέρημά τους πολίτες.

Στην αναζήτηση ενός αξιόπιστου και έμπειρου εταίρου για τη δίκαιη διανομή των αγαθών, ο ΣΚΑΪ επέλεξε την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις κατά τόπους μητροπόλεις. Από την πλευρά των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, η εκστρατεία ξεκίνησε με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος, Βερόπουλος, Σκλαβενίτης, Θανόπουλος και Lidl, αλλά σταδιακά επεκτάθηκε σε όλες τις αλυσίδες και σε συνολικά 2.000 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Η λογική είναι, παράλληλα με τις αγορές, οι καταναλωτές να προσφέρουν ορισμένους κωδικούς προϊόντων σε ένα ξεχωριστό καλάθι, το οποίο προορίζεται για την κάλυψη αναγκών των μη εχόντων. Οταν αυτό γεμίζει, ο υπεύθυνος καταστήματος συνεννοείται με τον αρμόδιο της κάθε ενορίας, ώστε να γίνει παραλαβή των προϊόντων, που αφορούν πρωτίστως συσκευασμένα τρόφιμα και δευτερευόντως προϊόντα υγιεινής. Τα εδώδιμα, λοιπόν, διατίθενται στα κατά τόπους συσσίτια αλλά και στα δέματα αγάπης, που αποστέλλονται κατευθείαν σε οικογένειες, και αποτελούνται από γάλα, λάδι, ζάχαρη, αλεύρι, όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι, τοματοπελτέ και κατά περίπτωση παιδικά γάλατα ή απορρυπαντικά.

Τα 780.000 φαρμακευτικά σκευάσματα συνελέγησαν από τον Ιούνιο του 2012, έπειτα από έκκληση του σταθμού στους πολίτες, που τα προσκόμιζαν κάθε Σάββατο στον εκάστοτε δήμο της Αττικής ή της περιφέρειας. Μέχρι τώρα οι συνεργαζόμενοι δήμοι με το πρόγραμμα «Ολοι μαζί μπορούμε και στην Υγεία» έχουν φτάσει τους 40 στο Λεκανοπέδιο και τους 30 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στόχος της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση του Ιατρείου της Κοινωνικής Αποστολής, που λειτουργεί από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αλλά και των Κοινωνικών Ιατρείων και Φαρμακείων των δήμων και της περιφέρειας.

Ταυτόχρονα, η εκστρατεία αγάπης επεκτάθηκε και στη συλλογή κλινοσκεπασμάτων (κουβέρτες, παπλώματα, sleeping bags) και ρουχισμού (μπουφάν, παλτό, ζεστά ρούχα και καροτσάκια), σε συνεργασία αυτή τη φορά με τις μητροπόλεις όλης της χώρας αλλά και τις Ενοπλες Δυνάμεις. Η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε συγκινητική, προκλήθηκε κοσμοσυρροή στις εκκλησίες, που αποτέλεσαν το σημείο συγκέντρωσης του ρουχισμού. Αξιοσημείωτο ήταν ότι ως επί το πλείστον τα ρούχα παραδόθηκαν σε εξαιρετική κατάσταση, πλυμένα και σιδερωμένα, έτοιμα για χρήση. Συνολικά, στα δύο χρόνια συνελέγησαν 600 τόνοι ρούχων και κλινοσκεπασμάτων. Και βέβαια, τα παραπάνω, δεν είναι παρά μόνον η αρχή!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή