Κ. Χατζηδάκης: Απαραίτητες οι δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην καινοτομία και επιχειρηματικότητα

Κ. Χατζηδάκης: Απαραίτητες οι δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην καινοτομία και επιχειρηματικότητα

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να δράσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενθάρρυνση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, επεσήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση με θέμα «Νέες Ιδέες – Καινοτόμες τεχνολογίες – Νέα Ανάπτυξη» στην οποία μίλησαν ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιρκι Κατάινεν (Jyrki Katainen) και ο κ. Χατζηδάκης που εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Ο ρόλος των startups σε αυτήν την περίοδο είναι κομβικής σημασίας. Η εποχή που στηριζόμασταν μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις ή το κράτος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας έχει πλέον παρέλθει. Τα startups είναι επιχειρησιακές μονάδες που συνενώνουν ομάδες ανθρώπων. Δημιουργούν περιφερειακούς και τοπικούς κόμβους αριστείας. Η δική μας δουλειά, είναι να κάνουμε τη ζωή τους πιο εύκολη. Να τους δώσουμε το χώρο να αναπτυχθούν», τόνισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στις σχετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ενδεικτικά ότι απλουστεύθηκαν διοικητικές διαδικασίες και κανονισμοί, ιδίως σε ό,τι αφορά στην εκκίνηση μιας επιχείρησης, δημιουργήθηκαν νέα χρηματοπιστωτικά εργαλεία για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε κεφάλαια σποράς (seed capital) για τους νέους επιχειρηματίες και συγκροτήθηκε το «Συμβούλιο Καινοτομίας» υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, για την οικοδόμηση μιας στρατηγικής για την καινοτομία και τον συντονισμό της εφαρμογής της.

Επιπλέον, είπε, για το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, στόχος είναι να προωθηθούν συγκεκριμένες λύσεις για:

-Τη βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, ιδίως για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

-Την τόνωση των επενδύσεων στην καινοτομία, σε συνδυασμό με την ψηφιακή ατζέντα

-Την επένδυση στην οικονομία της γνώσης και των νέων δεξιοτήτων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι η Φινλανδία είναι μια από τις πιο φιλικές στην επιχειρηματικότητα χώρες παγκοσμίως και κυρίως μια χώρα όπου η καινοτομία ανθεί και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι για την Ελλάδα, που βγαίνει από μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, η καινοτομία και επιχειρηματικότητα μπορούν να αποτελέσουν παράγοντες- κλειδιά για την επιστροφή σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Θετικές οι εξελίξεις και στο «μέτωπο» βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας

 Τις θετικές εξελίξεις στο «μέτωπο» βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στην ημερίδα εργασίας για το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη συμφωνία για μείωση του κόστους προμήθειας του φυσικού αερίου κατά περίπου 15%, που αποτελεί, όπως είπε, επιτυχία της κυβέρνησης και προσωπικώς του πρωθυπουργού, με άμεση αντανάκλαση τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις, καθώς και στη σειρά μέτρων για μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου που έχουν παρουσιαστεί, όπως και στην αναμενόμενη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

«Όλα αυτά», τόνισε ο υπουργός, «δεν αποτελούν μονάχα αυτονόητες υποχρεώσεις της Πολιτείας έναντι της επιχειρηματικότητας αλλά διασφαλίζουν κυρίως τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο το τελευταίο διάστημα, στις οποίες περιλαμβάνονται ο νέος Επενδυτικός νόμος, οι δράσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών στις εξαγωγές, ρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν την αγορά (καύσιμα, καταστήματα, δίδακτρα, φορτηγά κλπ), το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, ο νόμος-πλαίσιο για και την απλοποίηση στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων, το νομοσχέδιο για τα logistics και η άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.

Ο υπουργός στάθηκε στη συγκρότηση Διϋπουργικής Επιτροπής για τη Βιομηχανική Πολιτική, με τη συμμετοχή και του κλάδου της βιομηχανίας, στην οποία εξετάζονται οριζόντια όλα τα καυτά ζητήματα, όπως η μείωση του ενεργειακού κόστους, η προώθηση της έρευνας & της καινοτομίας, η βελτίωση της χρηματοδότησης και η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.

Τόνισε τέλος ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την βιομηχανική πολιτική και για το λόγο αυτό επιδιώκουμε κατά τη διάρκεια της εξάμηνης Ελληνικής Προεδρίας, να ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο σημαντικές αποφάσεις που θα λύσουν στη συνέχεια τα χέρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Συμβουλίου, σε σχέση με τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Υπενθυμίζεται ότι η Βιομηχανική Πολιτική θα βρίσκεται στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής του Μαρτίου, ενώ το Μάιο πραγματοποιείται στην Αθήνα το Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας πάλι με θέμα τη Βιομηχανική Πολιτική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή