Αποκαλύψεις για την Αγία Νάπα

Αποκαλύψεις για την Αγία Νάπα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγνωστες πτυχές της έρευνας για το πενταπλό φονικό στην Αγία Νάπα τον Ιούνιο του 2012 αποκαλύπτουν τα πρακτικά του Μόνιμου Κακουργοδικείου Λάρνακας – Αμμοχώστου, τα οποία φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «Κ». Για την υπόθεση καταδικάστηκαν πρωτόδικα (την 7η Φεβρουαρίου) σε ποινή ισόβιας κάθειρξης ο 30χρονος Ελληνας αντιεξουσιαστής Δημήτρης Μαμαλικόπουλος και ο 42χρονος (επίσης Ελληνας) Aναστάσιος Τσεχιλίδης.

Ενα από τα στοιχεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι το περιεχόμενο της -άγνωστης μέχρι σήμερα- ανωμοτί δήλωσης του Μαμαλικόπουλου από το εδώλιο του κατηγορουμένου. Κατέθεσε αρχικά ότι ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο καθώς και ότι επισκέφθηκε την Αγ. Νάπα επειδή είναι γεμάτη διασκέδαση, γυναίκες και ναρκωτικά.

Αναφερόμενος σε επαφές με συγκρατούμενούς του στις φυλακές Λάρνακας, προσπάθησε να εμφανίσει τον εαυτό του ως θύμα πλεκτάνης: «Με όσους τυγχάνει να μιλώ στις φυλακές», ισχυρίστηκε ο 30χρονος, «την επομένη τους καλούν να δώσουν μαρτυρία εναντίον μου δίνοντάς τους ταυτόχρονα και υποσχέσεις».

Από τα πρακτικά της δίκης προκύπτει ότι αστυνομικός του ΤΑΕ Αρχηγείου της Κυπριακής Αστυνομίας είχε επισκεφθεί Αλβανό κρατούμενο προκειμένου να του ζητήσει να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση του πενταπλού φονικού στην Αγία Νάπα. Συγκεκριμένα, ο αστυνομικός Μ.Μ. συνάντησε στις 2 Ιουλίου 2013 στις φυλακές Λάρνακας τον Αλβανό κρατούμενο Dorian V.: «σκοπός της συνάντησης ήταν να πεισθεί να καταθέσει στην παρούσα υπόθεση (σ.σ.: το πενταπλό φονικό) και να υιοθετήσει την κατάθεση που είχε δώσει για την άλλη» αναφέρεται στα έγγραφα.

Ο συνήγορος του 30χρονου αντιεξουσιαστή, Λύσανδρος Λυσάνδρου, δήλωσε στην «Κ» ότι ο Dorian V. είχε συλληφθεί κατηγορούμενος για απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Κύπριου επιχειρηματία Φ. Καλοψιδιώτη, έχοντας στην κατοχή του το πιστόλι Glock με το οποίο λίγο καιρό πριν ο Μαμαλικόπουλος είχε εκτελέσει τους πέντε σωματοφύλακες του Καλοψιδιώτη. Στην κατάθεσή του στο δικαστήριο ο αστυνομικός Μ.Μ. απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι είχε ξανασυναντήσει τον Dorian V. καθώς και ότι σκοπός της συνάντησης (πραγματοποιήθηκε εντός της φυλακής) ήταν να τον πείσει να καταθέσει ψευδώς εναντίον του Μαμαλικόπουλου.  Η Εδρα έκανε δεκτό τον ισχυρισμό του αστυνομικού λέγοντας ότι «δεν διατηρούμε την παραμικρή αμφιβολία για την ειλικρίνεια και την αξιοπιστία του μάρτυρα».

Στο διάστημα κράτησής του στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής το καλοκαίρι του 2012 (αμέσως μετά τη σύλληψή του) ο Μαμαλικόπουλος φέρεται να είχε πει ατύπως στους Ελληνες αξιωματικούς ότι είχε πάρει μέρος στην ένοπλη επίθεση στο Α.Τ. Αγ. Παρασκευής, τον Οκτώβριο του 2011. Λίγο καιρό μάλιστα μετά την αιματηρή επίθεση στα γραφεία της Τ.Ο. της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής είχε επισκεφθεί τον Μαμαλικόπουλο στη φυλακή με σκοπό να αποσπάσει πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα των δραστών.

Στο επίκεντρο έρευνας της Αντιτρομοκρατικής βρέθηκε και ο συγκατηγορούμενος του Μαμαλικόπουλου, Αναστάσιος Τσεχιλίδης. Ο 42χρονος, αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου, κατέθεσε χειρόγραφο σημείωμα στην κυπριακή Αστυνομία στο οποίο δήλωνε πρόθυμος να αποκαλύψει την ταυτότητα του ηθικού αυτουργού της πενταπλής δολοφονίας καθώς και πληροφορίες για γιάφκες και μία δολοφονία στην Ελλάδα για τα οποία του είχε μιλήσει ο Μαμαλικόπουλος.

Ενώπιον του δικαστηρίου ο Τσεχιλίδης κατέθεσε ότι «ήμουν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή» καθώς και ότι «το όλο θέμα ήταν όπως το σενάριο της ταινίας “Φόβος και παράνοια στο Las Vegas”». Προκειμένου να αιτιολογήσει την παρουσία του στην Αγ. Νάπα δήλωσε ότι «ξέρουμε ότι είναι τόπος που προσφέρεται για έκλυτη ζωή, ιδανικό πεδίο για κάθε ηδονοθήρα». Oι ισχυρισμοί Τσεχιλίδη στους Κύπριους αξιωματικούς ελέγχθηκαν από κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής που επισκέφθηκε εκ νέου την Κύπρο προ δύο περίπου εβδομάδων. Πάντως, μιλώντας στην «Κ» ο Κύπριος συνήγορός του Βασίλης Μπίσσας δήλωσε ότι «το γεγονός πως η Αστυνομία δεν έχει προχωρήσει σε περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης κατατείνει στο συμπέρασμα ότι δεν έχει λάβει σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς του 42χρονου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή