Ο,τι δεσμεύεται δεν επιστρέφεται

Ο,τι δεσμεύεται δεν επιστρέφεται

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παράδειγμα της Ελβετίας, που προσπαθεί να κρατήσει τα όποια «μαύρα» ή κλεμμένα χρήματα εντοπίζονται εκεί, φαίνεται πως ακολουθεί κατά γράμμα και η Ελλάδα!

Η Ανεξάρτητη Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποιήσης Εσόδων απο Εγκληματικές Δραστηριότητες, όταν ειδοποιηθεί από εισαγγελέα ότι μια χώρα έχει ζητήσει συνδρομή σε υποθέσεις υπηκόων της που ενδεχομένως έχουν διαπράξει αδικήματα και στην Ελλάδα, πιάνει δουλειά. Το «μότο» του προέδρου της και αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Νικολούδη είναι ένα: «Δεν δίνουμε τίποτα πίσω» και μέχρι στιγμής, σε δεκάδες υποθέσεις, έχει ακολουθηθεί με επιτυχία. Πρόκειται για υποθέσεις από την Αμερική, την Αγγλία, την Αλβανία και τη Γεωργία, ακόμα και από το Αζερμπαϊτζάν. Με το που τελεσιδικήσουν, εκατομμύρια ευρώ θα καταλήξουν στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου…

Χαρακτηριστική η περίπτωση Ελβετού προέδρου ποδοσφαιρικής ομάδας, που έχοντας υπεξαιρέσει χρήματα από τα ταμεία της ομάδας του, εντοπίστηκε στη χώρα μας. Οι Ελβετοί ζήτησαν συνδρομή από την ομάδα της Αρχής και αυτοί ψάχνοντας εντόπισαν μία βίλα στην Κρήτη, την οποία και δέσμευσαν υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, πριν καν απαντήσουν στους Ελβετούς για τα ευρήματά τους.

Η υπόθεση ενός Ελληνα επιχειρηματία, ο οποίος μαζί με έναν Ελβετό δικηγόρο κατηγορούνται από τις αγγλικές Αρχές πως εξαπάτησαν επανειλημμένα την ιρλανδική τράπεζα ΑΙΒ, λαμβάνοντας δάνεια 700 εκατ. αγγλικών λιρών με πλαστά έγγραφα και εγγυήσεις, αποτελεί μια άλλη, ανάλογη, περίπτωση. Υστερα από έρευνες εντοπίστηκαν διαμερίσματα στην Ηρώδου Αττικού και στο Κολωνάκι, καθώς και μία βίλα στη Μύκονο. Πρόκειται για ακίνητα συνολικής αξίας που ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι και αυτά σήμερα δεσμευμένα υπέρ της Ελλάδας.

Απίθανη είναι και η ιστορία μιας οικογένειας Ελληνοαμερικανών, με καταγωγή από την Τρίπολη Αρκαδίας, που κατηγορούνται στην Αμερική για απάτη ύψους 6 εκατ. δολαρίων, εις βάρος τραπεζών, και τοκογλυφία. Η Αρχή ανακάλυψε αλλεπάλληλες μεταβιβάσεις από λογαριασμό σε λογαριασμό σε τρεις ελληνικές τράπεζες μεταξύ των κατηγορουμένων και κάποιων συνεργών τους, προκειμένου –προφανώς– να χαθούν τα «ίχνη» της προέλευσης των χρημάτων. Παράλληλα, πέντε ακίνητα στην ευρύτερη Αρκαδία που είχαν στην ιδιοκτησία τους οι κατηγορούμενοι πριν διαπράξουν στο Μιλγουόκι τα εγκλήματα για τα οποία διώκονται, έχουν δεσμευτεί ως ίσης αξίας με αυτά που ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί.

Αφού ολοκληρωθεί η έρευνα για κάθε μία από αυτές τις υποθέσεις, προωθείται στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος πρέπει να βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ομόλογό του στην εκάστοτε χώρα ώστε να ενημερώνεται για την έκβαση της εκεί δίκης. Με το που θα υπάρξει αμετάκλητη απόφαση, προχωράει η διαδικασία της δίκης στην Ελλάδα για ξέπλυμα και στη συνέχεια ολοκληρώνεται και η διαδικασία της κατάσχεσης, δημεύοντας υπέρ του ελληνικού Δημοσίου στο ακέραιο τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή