Το ΣΔΟΕ ερευνά επτά ΜΚΟ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντονισμένες είναι πλέον οι προσπάθειες των ελεγκτικών αρχών, προκειμένου να εντοπιστούν οι μαύρες τρύπες στα οικονομικά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), καθώς, πέραν των ελληνικών αρχών, στις έρευνες έχουν μπει δυναμικά και οι διωκτικές αρχές της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικά με τις έρευνες για τη ΜΚΟ με τις νάρκες, οι κυπριακές αρχές χειρίζονται αιτήματα δικαστικής συνδρομής για το άνοιγμα λογαριασμών σε εξωχώριες εταιρείες που διατηρούσε στο παρελθόν στο νησί ο επικεφαλής της, Κώστας Τζεβελέκος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι κυπριακές αρχές προχωρούν στο άνοιγμα των λογαριασμών των εν λόγω εταιρειών, που είχαν αναπτύξει δραστηριότητα τα προηγούμενα χρόνια, σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί διακίνηση χρημάτων που δόθηκαν για τους σκοπούς της συγκεκριμένης ΜΚΟ, αλλά χρησιμοποιήθηκαν για άλλους ιδιοτελείς στόχους.

Και ενώ γι’ αυτήν την περίπτωση, η αρμόδια ανακρίτρια (4η ειδική) συντάσσει κατηγορητήρια για τους λοιπούς εμπλεκομένους, μεταξύ των οποίων και ο κ. Αλεξ Ρόντος, που ήδη ενημέρωσε τις δικαστικές αρχές ότι είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή τους, με εισαγγελική εντολή, το ΣΔΟΕ έχει θέσει σε έρευνα και άλλες οργανώσεις για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις κατασπατάλησης χρημάτων που πήραν από το Δημόσιο. Πηγές από την Εισαγγελία έκαναν λόγο, για επτά, προς το παρόν, ΜΚΟ, που έχουν μπει στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ με γενικευμένους ελέγχους στα οικονομικά τους, αλλά και σε λογαριασμούς των υπευθύνων τους. Πρόκειται για ΜΚΟ με ποικίλες δραστηριότητες και με αναφορά των αρμοδιοτήτων τους σε διάφορα υπουργεία και όχι μόνον στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, όπως ανέφερε στην «Κ» αρμόδια πηγή, «είναι στοχευμένοι» –για ορισμένες από αυτές υπάρχουν και καταγγελίες για διασπάθιση των χρηματοδοτήσεων που πήραν– και τα σχετικά πορίσματα αναμένονται σύντομα από τις εισαγγελικές αρχές που διερευνούν την υπόθεση με κεντρικό βραχίονα την Οικονομική Αστυνομία. Στο επίκεντρο των ερευνών του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με τις εισαγγελικές παραγγελίες, βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ΜΚΟ, όπως: Επιτροπή Ινδικού Ωκεανού, Ιδρυμα Αγά Χαν, Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη και άλλες.

«Εργο Πολιτών»

Παράλληλα, υπό έρευνα τελεί η ΜΚΟ με την επωνυμία «Εργο Πολιτών», που είχε αναλάβει την καταγραφή όλων των άλλων ΜΚΟ, είχε χρηματοδοτηθεί με 7,5 εκατ. ευρώ από το 2005, για να κλείσει τελικά το 2010, καταχρεωμένη και χωρίς να αφήσει έργο. Από τις πρώτες έρευνες, έχουν εντοπιστεί φαινόμενα διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, καθώς έχει προκύψει ότι από τα 7,5 εκατ. που δόθηκαν, περισσότερα από πέντε δαπανήθηκαν για αμοιβές συνεργατών και στελεχών της. Ενδεικτικό είναι πως από τα χρήματα που έλαβε η συγκεκριμένη ΜΚΟ αγοράστηκε υπερπολυτελές αυτοκίνητο, ενώ ο μισθός του επικεφαλής της (επίσης δημοσιογράφου) ανερχόταν σε 9.500 χιλιάδες ευρώ τον μήνα!

Επίσης οι αρμόδιες αρχές ξεσκονίζουν τον ογκωδέστατο φάκελο που έχει ήδη δημιουργηθεί για τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», που χρηματοδοτήθηκε αδρά, αλλά εμφανίζει σοβαρότατα προβλήματα διαφάνειας στην αξιοποίηση των χρημάτων που έλαβε.

Συνολικά, εκατοντάδες είναι οι ΜΚΟ που αναμένεται σε βάθος χρόνου να ελεγχθούν για τη διαχείριση των χρημάτων που πήραν, όπως βεβαίως και πάμπολλες είναι εκείνες που έχουν παράγει σημαντικότατο έργο, αναπτύσσοντας πολύτιμες δράσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή