«Πολυτέλεια» η ελληνική γλώσσα στη Γερμανία

«Πολυτέλεια» η ελληνική γλώσσα στη Γερμανία

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η πατρίδα μάς έχει απογοητεύσει. Τα ελληνικά σχολεία στη Γερμανία έχουν σημαντικές ελλείψεις. Και χωρίς παιδεία, τα νέα παιδιά θα αποκοπούν από την πατρίδα τους, τη γλώσσα, τον πολιτισμό» τονίζει εξαρχής στην «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Ελλήνων μαθητών στο Μόναχο, κ. Χρ. Θεοδοσιάδης. Την ίδια στιγμή που ο αριθμός των μαθητών έχει αυξηθεί κατά 30% – 40% κατά περίπτωση σχολείου λόγω του μεταναστευτικού ρεύματος –ο αριθμός των Ελλήνων της Γερμανίας εκτινάχθηκε από 24.000 σε 31.000 την τελευταία τριετία–, τα ελληνικά σχολεία στη χώρα παραμένουν υποστελεχωμένα, σε συνεχή υποβάθμιση. Ετσι πολλοί γονείς αποφασίζουν να στείλουν τα παιδιά τους σε γερμανικά σχολεία, ενώ άλλοι που μετανάστευσαν πρόσφατα στη Γερμανία αποφάσισαν να αφήσουν τα παιδιά με τον παππού και τη γιαγιά στην Ελλάδα, μόνο και μόνο για να φοιτήσουν σε ελληνικό σχολείο. Την ίδια στιγμή, όπως εξηγεί στην «Κ» η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Βάδης-Βυρτεμβέργης κ. Βασιλική Ζήκου, εκπαιδευτικοί επιλέγουν να λάβουν άδεια άνευ αποδοχών, καθώς έχουν βρει εργασία με καλύτερους όρους σε γερμανικές εταιρείες.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόμων Γερμανίας, κ. Αθανάσιος Κήπας, «λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών οι συνδιδασκαλίες –ένας δάσκαλος αναλαμβάνει να διδάξει δύο τάξεις– έχουν ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο, με αποτέλεσμα η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και ιδιαίτερα στα Τμήματα Εκμάθησης Μητρικής Γλώσσας να είναι σχεδόν αναποτελεσματική. Από την άλλη, εκπαιδευτικοί που ζητούν ανάκληση από τη θέση τους στη Γερμανία και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς επιστρέφουν στην πατρίδα, δεν αναπληρώνονται άμεσα. Αδιανόητο είναι το γεγονός ότι κάθε μετακίνηση εκπαιδευτικού προϋποθέτει υπογραφή υπουργού που σημαίνει καθυστέρηση αρκετών μηνών. Πόση γραφειοκρατία πρέπει επιτέλους να ανεχτούμε ακόμη;». Σύμφωνα με τον ίδιο, το 20% των θέσεων εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας καλύπτονται περί τον Φεβρουάριο, και μάλιστα σε μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στα ελληνικά ΑΕΙ. Ενδεικτικά, φέτος, στο Λύκειο Στουτγκάρδης λείπει μαθηματικός.

Τα προβλήματα επιτείνονται λόγω της αύξησης των παιδιών που μεταναστεύουν στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Συνολικά, οι Ελληνες μαθητές από το Δημοτικό έως και το Λύκειο στη Γερμανία υπολογίζονται σε περίπου 10.000 με σαφώς αυξητική τάση. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Ελληνικό Λύκειο της Στουτγκάρδης την τελευταία τριετία προστέθηκαν περίπου 100 νέοι μαθητές, από μόλις 32 προ της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Οι μαθητές που μόλις μετανάστευσαν στη χώρα καλούνται να ενσωματωθούν στο νέο εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ πολλοί εξ αυτών ήταν «αδύναμοι» μαθητές και στην Ελλάδα. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι μόλις το 3% των Ελλήνων μαθητών στη Γερμανία που επέλεξε τα προηγούμενα χρόνια να φοιτήσει σε γερμανικό σχολείο, κατάφερε τελικά να πάρει απολυτήριο Λυκείου. «Αυτό περιθωριοποιεί τους μαθητές» λέει ο κ. Θεοδοσιάδης. «Τα προγράμματα της ενισχυτικής διδασκαλίας, ειδικά για τα Λύκεια της Γερμανίας στα οποία τα τελευταία δύο σχολικά έτη αυξήθηκε ο αριθμός των Ελλήνων μαθητών, ήταν, είναι και μάλλον θα παραμένει ταμπού για το ελληνικό υπουργείο Παιδείας. Ας πληρώνουν οι γονείς δίδακτρα στα διάφορα φροντιστήρια που κερδοσκοπούν σε βάρος της ομογένειας. Αναρωτήθηκε κάποιος αρμόδιος από το υπουργείο αν οι οικογένειες αυτές έχουν να πληρώσουν αυτά τα υπέρογκα ποσά; Οι παρακλήσεις της Συνομοσπονδίας προς τους φροντιστές για μείωση των τιμών έπεσαν στο κενό. Δεν θα έπρεπε η πολιτεία να πράξει το ελάχιστο, προσφέροντας έστω κάποιες ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας στα λύκεια της αλλοδαπής;» λέει ο κ. Κήπας.

Πάντως, ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπλουλος σε συνέντευξή του προ σχεδόν ενός έτους (5/4/2013) στην Deutsche Welle είχε αναφέρει ότι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση του Ομογενειακού Ελληνισμού βρίσκεται στις προτεραιότητές του, αναφέροντας ότι «ετοιμάζουμε ένα σχέδιο νόμου με το οποίο θα μεταρρυθμίσουμε συνολικά την εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων». Το εν λόγω νομοσχέδιο «αγνοείται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή