Σε δίκη με βαριά αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος παραπέμπονται 19 στελέχη των εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος Energa και Hellas Power, με απόφαση (βούλευμα) του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας.
Το Δικαστικό Συμβούλιο, που αξιολόγησε το τεράστιο υλικό της υπόθεσης, οδηγήθηκε σε κρίση για παραπομπή σε δίκη όλων των εμπλεκομένων, πλην των έξι μελών του ΔΕΣΜΗΕ σε βάρος των οποίων είχε αρχικά ασκηθεί δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Οι έξι του ΔΕΣΜΗΕ είναι και οι μόνοι που απαλλάσσονται και δεν θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που υιοθετήθηκε και από το Συμβούλιο των Εφετών, οι δύο εταιρείες πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας (γνωστό ως «χαράτσι»), αλλά δεν απέδιδαν τα χρήματα στο ελληνικό Δημόσιο ως είχαν υποχρέωση.
Αποτέλεσμα της παρακράτησης των φόρων και των τελών ήταν να επέλθει ζημία στο Δημόσιο που εκτιμάται στα 270 εκατομμύρια ευρώ.
Οπως αναφέρεται στο βούλευμα που τους παραπέμπει σε δίκη, οι κατηγορούμενοι όχι μόνον δεν απέδωσαν τα χρήματα στο Δημόσιο, αλλά μεγάλα χρηματικά ποσά διοχέτευσαν σε λογαριασμούς τους στο εξωτερικό. Ορισμένοι από αυτούς έχουν εντοπιστεί και τα χρήματα έχουν ήδη δεσμευθεί.
Παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι
Την έρευνα για την υπόθεση των δύο εταιρειών είχε διενεργήσει η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, η οποία είχε ασκήσει και τις ποινικές διώξεις για υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου, σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου, λαθρεμπορία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Την ανάκριση ανέλαβε ο ειδικός ανακριτής Διαφθοράς Σπύρος Γεωργουλέας, ο οποίος και εξέδωσε εντάλματα σύλληψης, προφυλακίζοντας έξι εμπλεκομένους, από τους οποίους δύο -Αρης Φλώρος και Στ. Σιαφάκας- συνεχίζουν να παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι, καθώς με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών η κράτησή τους παρατείνεται για άλλους έξι μήνες.