Από το 2015 το «εισιτήριο» των 5 ευρώ

Από το 2015 το «εισιτήριο» των 5 ευρώ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Aπό τις αρχές του 2015 θα καταβάλλεται υποχρεωτικά το «εισιτήριο» των πέντε ευρώ από κάθε πολίτη που επισκέπτεται τα πολυϊατρεία του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – ΠΕΔΥ. Το μέτρο προκάλεσε νέους τριγμούς στη συγκυβέρνηση, με το ΠΑΣΟΚ να αντιδρά έντονα κάνοντας λόγο για αιφνιδιαστική και βεβιασμένη ανακοίνωση από πλευράς υπουργείου Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης με δηλώσεις του έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για νέο μέτρο αλλά για το εισιτήριο των πέντε ευρώ που ισχύει ήδη για τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ. Εφόσον πλέον τα πολυϊατρεία εντάσσονται στο ΠΕΔΥ που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΕΣΥ, θα εισπράττεται και σε αυτά. Τόνισε, ωστόσο, ότι προβλέπεται μεταβατική περίοδος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 για τους όρους και τις προϋποθέσεις συλλειτουργίας των Κέντρων Υγείας και των πολυϊατρείων στο νέο σύστημα ΠΕΔΥ. «Στο διάστημα αυτό θα εξετάσουμε όλα τα αναγκαία μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, το νέο σύστημα, όσον αφορά την απλή συνταγογράφηση, θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες», τόνισε. Είχε προηγηθεί η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ που με ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνει πέντε ευρώ ο ασθενής που προσέρχεται για τη συνταγογράφησή του στον γιατρό, ούτε να επιβαρύνονται οι χρονίως πάσχοντες, τα επείγοντα περιστατικά, οι ανασφάλιστοι και οι μακροχρόνια άνεργοι.

Εν τω μεταξύ, στον έλεγχο του αριθμού των ραντεβού που κλείνουν οι συμβεβλημένοι γιατροί στους ασφαλισμένους προχωρεί ο ΕΟΠΥΥ. Σε λίγες ημέρες δε, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν μέσα από την ιστοσελίδα του οργανισμού (www.eopyy.gov.gr) να βλέπουν τη διαθεσιμότητα σε επισκέψεις των συμβεβλημένων γιατρών. Ειδικότερα, οι γιατροί καλούνται πλέον να καταχωρίζουν στο ηλεκτρονικό σύστημα (eΔΑΠΥ) του ΕΟΠΥΥ σε καθημερινή βάση τις προγραμματισμένες επισκέψεις που έχουν κλείσει για όλο τον μήνα. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει έως 400 επισκέψεις ασφαλισμένων μηνιαίως για κάθε συμβεβλημένο. Ωστόσο η διοίκηση του οργανισμού γίνεται αποδέκτης πολλών καταγγελιών -τις οποίες σήμερα δεν μπορεί να ελέγξει- από ασφαλισμένους που δεν μπορούν να κλείσουν δωρεάν ραντεβού ακόμα και τις πρώτες ημέρες του μήνα, αφού οι γιατροί δηλώνουν ότι έχουν συμπληρώσει το πλαφόν των 400 επισκέψεων.

Οδηγός για τη μεταβατική περίοδο

Τέλος, ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε και οδηγό με 20 ερωτήσεις και απαντήσεις (αναλυτικές πληροφορίες παρέχονται στην ιστοσελίδα του οργανισμού) με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας του ΕΟΠΥΥ, για τη μεταβατική περίοδο μέχρι τη λειτουργία του νέου φορέα ΠΕΔΥ. Ο οδηγός έχει αποσταλεί στα δημαρχεία όλης της χώρας και εστιάζει στην ενημέρωση των ασφαλισμένων για τους ελεγκτές γιατρούς, τις συνεδριάσεις των υγειονομικών επιτροπών, των επιτροπών εξωσωματικής και φαρμάκων υψηλού κόστους και για το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή