Αυστηροί όροι Βαρθολομαίου για αλλοδαπούς μοναχούς Αγ. Ορους

Αυστηροί όροι Βαρθολομαίου για αλλοδαπούς μοναχούς Αγ. Ορους

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραμονές της Σύναξης των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών που αρχίζει αύριο στο Φανάρι και με τα σύννεφα της ουκρανικής κρίσης, η οποία «ακουμπάει» και την Εκκλησία, να συσσωρεύονται, βλέπει το φως της δημοσιότητας επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους, διά της οποίας θέτει αυστηρούς όρους στην εγκαταβίωση αλλοδαπών μοναχών στον Αθω. Φέρεται να ζητάει να τηρηθεί το ποσοστό του 10% αλλοδαπών επί του συνόλου των μοναχών του Αγίου Ορους, ώστε να αποτραπεί η αλλοίωση του χαρακτήρα της μοναστικής κοινωνίας, η οποία έχει μεν οικουμενικά χαρακτηριστικά, δεν παύει όμως να αποτελεί τμήμα της ελληνικής επικράτειας.

Αν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν κατονομάζει στην επιστολή του συγκεκριμένες εθνότητες, είναι σαφές ότι «φωτογραφίζει» τους σλαβικής καταγωγής υποψήφιους μοναχούς, με πρώτους τους Ρώσους, που επιδεικνύουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η επιστολή, την ύπαρξη της οποίας κοινοποίησε χθες η ιστοσελίδα Romfea, εστάλη από το Φανάρι πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων και μετά την επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου στο Αγιο Ορος, τον περασμένο Ιούνιο. Παραμονή του ταξιδιού του Ρώσου ποιμενάρχη, ο επικεφαλής των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας, μητροπολίτης Ιλαρίων, είχε κατηγορήσει με δηλώσεις του το Φανάρι ότι εμποδίζει την εγκαταβίωση Ρώσων μοναχών στον Αθω, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η Μόσχα επιδιώκει την προώθηση στον Αθω Ρώσων μοναχών με επίκεντρο τη Μονή Παντελεήμονος, την οποία όμως διεκδικούν και οι Ουκρανοί. Για να μονάσει ωστόσο κάποιος αλλοδαπός στο Αγιον Ορος, χρειάζεται την έγκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου που αντιμετωπίζει με δόση καχυποψίας τη μαζική κάθοδο των Ρώσων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή