Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος: «Διεκδικήστε το ΕΣΠΑ, αξιοποιήστε πόρους»

Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος: «Διεκδικήστε το ΕΣΠΑ, αξιοποιήστε πόρους»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφήστε τις κόντρες και συνεργαστείτε για την εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης για τα ΑΕΙ, διότι η κρατική κάνουλα στερεύει! Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος προς τα ΑΕΙ, στη συνάντηση που είχε με τις ηγεσίες τους, δηλαδή τους προέδρους των νεοσυσταθέντων Συμβουλίων και τους πρυτάνεις. Από την άλλη, η προσπάθεια του κ. Αρβανιτόπουλου να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο πόλων εξουσίας στα ΑΕΙ, οι οποίες έχουν διαρραγεί σε πολλά ιδρύματα λόγω της διελκυστίνδας περί αρμοδιοτήτων εκάστου πόλου, ουσιαστικά απέτυχε. Παρότι υπήρξαν ψύχραιμες φωνές πρυτάνεων και προέδρων Συμβουλίων (κυρίως από μικρότερα ΑΕΙ), το κλίμα ήταν οξυμένο. Μάλιστα, αμφισβητείται εάν θα δώσει λύση η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το εάν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα οι νυν πρυτάνεις και για το εάν το Συμβούλιο μπορεί να απορρίπτει υποψηφιότητες πρυτάνεων. Η γνωμοδότηση αναμένεται το αργότερο αύριο.

Κατάρτιση οργανισμών

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», ο κ. Αρβανιτόπουλος συνέστησε στις ηγεσίες των ΑΕΙ να καταρτίσουν οργανισμούς για να μπορέσουν να διεκδικήσουν κονδύλια του ΕΣΠΑ, να αξιοποιήσουν μέρος των αποθεματικών τους για να καλύψουν λειτουργικά τους έξοδα και να συνεργαστούν για εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης. «Στις αιτιάσεις μας για υποχρηματοδότηση και ελλείψεις προσωπικού, ο κ. Αρβανιτόπουλος μας απήντησε ότι όλοι γνωρίζουν την κατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας…», είπε στην «Κ» αναπληρωτής πρόεδρος μεγάλου ΑΕΙ. «Σήμερα ήταν μια πολύ σημαντική συζήτηση για τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου, τη διασύνδεση του αναπτυξιακού με τον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας και τη διασύνδεση των ΑΕΙ με τα ερευνητικά ινστιτούτα και την αγορά», δήλωσε ο υπουργός.

Βέβαια, το θέμα που ανέβασε τους τόνους στη συνάντηση ήταν η κόντρα για το μοίρασμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ πρυτάνεων και Συμβουλίων. Ενδεικτικά, ο πρύτανης του ΑΠΘ Ιωάννης Μυλόπουλος ανέφερε ότι «βραδυφλεγείς βόμβες αποδεικνύονται τα προβλήματα που σχετίζονται με το ασαφές και αντιφατικό θεσμικό καθεστώς, τα οποία δημιουργούν ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον λειτουργίας στα ΑΕΙ. Το υπουργείο, αντί να παίρνει θέση και να δίνει λύσεις, αναζητά, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, σε νομικούς παράγοντες την ερμηνεία των χρησμών του θεσμικού πλαισίου, το οποίο αδυνατούν να ερμηνεύσουν ακόμη και οι ίδιοι οι συντάκτες του. Φτάσαμε στο τραγελαφικό σημείο η κυβέρνηση να αναζητεί τώρα την ερμηνεία των νόμων που η ίδια ψήφισε». Οι συνεργάτες του κ. Μυλόπουλου δημοσιοποίησαν τη δήλωση πριν από την ολοκλήρωση της συνάντησης. Ο υπουργός ενημερώθηκε και επιτέθηκε στον πρύτανη λέγοντας ότι επιχειρεί να τινάξει τη συνάντηση στον αέρα. Κατόπιν, στελέχη του υπουργείου απέδιδαν τη στάση του κ. Μυλόπουλου σε πιθανές πολιτικές του φιλοδοξίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή