Ενας δότης χαρίζει εννέα ζωές

Ενας δότης χαρίζει εννέα ζωές

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Από ένα δότη μπορούν να σωθούν μέχρι και εννέα ζωές». Αυτό είναι το μήνυμα εκδήλωσης που διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μεθαύριο Σάββατο 8 Μαρτίου από τον Σύλλογο Βαρέως Καρδιοπνευμονοπαθών με βασικό στόχο να ευαισθητοποιήσει όσο περισσότερους πολίτες για την αξία της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων.

Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δοτών oργάνων προς μεταμόσχευση που το 2013 έφτασαν τους 5,6 ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η περσινή χρονιά για τις μεταμοσχεύσεις ήταν «χειρότερη» για τη χώρα μας σε σχέση με το 2012, καθώς αναφέρθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων λιγότεροι δυνητικά υποψήφιοι δότες, γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες σχετίζεται και με τις σοβαρές ελλείψεις κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ειδικότερα, το 2013, αναφέρθηκαν στον ΕΟΜ 146 εγκεφαλικοί θάνατοι, γεγονός που οδήγησε στον εντοπισμό 62 δοτών (έναντι 204 αναφερθέντων εγκεφαλικών θανάτων και 77 αξιοποιηθέντων ως δοτών το 2012), ενώ πραγματοποιήθηκαν 191 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων) έναντι 236 το 2012.

Η εκδήλωση του Σαββάτου γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση των 25 χρόνων από την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα, και θα τιμηθεί η ασθενής και πρόεδρος του Συλλόγου Βαρέως Καρδιοπνευμονοπαθών κ. Ιωάννα Λεβέντη. Οπως αναφέρει η ίδια, όταν χειρουργήθηκε ουδείς αναγνώριζε αυτή την κατηγορία ασθενούς. Εκτοτε έχουν γίνει πολλά βήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και πλέον χιλιάδες ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να σωθούν, αρκεί να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα. Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα του υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων ΟΠΑΝΔΑ, ενώ κατά τη διάρκειά της η πρόεδρος του Συλλόγου θα βραβευθεί από τον υπουργό Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι μουσικοχορευτικό και περιλαμβάνει άριες, βαλς και πόλκες και έργα βασισμένα σε χορευτικούς ρυθμούς της εποχής του ευρωπαϊκού ρομαντισμού, με επίκεντρο τη βιεννέζικη μουσική του Strauss, αλλά και μουσικές των Tchaikovsky, Puccini, Verdi, Bizet και Chopin. Θα συμπράξει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου, με σολίστ τους: Βασιλική Καραγιάννη (σοπράνο), Κατερίνα Ρούσσου (μέτζο σοπράνο), Τατιάνα Παπαγεωργίου (πιάνο). Η τιμή των εισιτηρίων ξεκινά από 15 ευρώ (τηλ. 210-7282333).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή