Ανακύκλωναν με κέρδος

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδιαφάνεια στη διαχείριση των πόρων, κερδοσκοπικές πρακτικές, στοιχεία αθέμιτου ανταγωνισμού διαπιστώνει η πολιτεία στη λειτουργία και του βασικού συστήματος ανακύκλωσης συσσωρευτών. Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης αρνήθηκε να ανανεώσει την άδεια του ΣΥΔΕΣΥΣ Α.Ε. (Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών), εντοπίζοντας σοβαρά προβλήματα στον τρόπο λειτουργίας του. Η εταιρεία πέτυχε δικαστικά την προσωρινή ανάκληση της απόφασης.

Ενας «πόλεμος» μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας διεξάγεται ανάμεσα στις εταιρείες ανακύκλωσης. Εκτός από την Ανταποδοτική Ανακύκλωση, που όπως αποκάλυψε η «Κ» βρίσκεται στα δικαστήρια με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) που της αφαίρεσε για δεύτερη φορά την άδεια λειτουργίας, προβλήματα αντιμετωπίζει και το σύστημα ανακύκλωσης μπαταριών οχημάτων ΣΥΔΕΣΥΣ Α.Ε. (οργανώνει την εναλλακτική διαχείριση των χρησιμοποιημένων ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών οχημάτων και βιομηχανίας).

Τον περασμένο Αύγουστο, λοιπόν, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΑΝ αρνήθηκε να ανανεώσει την άδεια λειτουργίας του ΣΥΔΕΣΥΣ. Το βασικότερο πρόβλημα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, είναι ότι το ΣΥΔΕΣΥΣ λειτούργησε με όρους αγοράς εκμεταλλευόμενο τη θέση του, ενώ από την αποστολή του (όπως όλα τα συστήματα ανακύκλωσης) είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. «Διαπιστώθηκε από ελέγχους ότι με τις εισπραττόμενες χρηματικές εισφορές ασκούσε επιχειρηματική δραστηριότητα με σκοπό το κέρδος κατά τρόπο αθέμιτα ανταγωνιστικό έναντι των ομοειδών επαγγελματιών και επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς δέσμευσε υπέρ αυτού τα σημεία συλλογής χρησιμοποιημένων συσσωρευτών με συμβάσεις προνομιακής προμήθειας συσσωρευτών, πρακτική που εκτός των άλλων προκαλούσε και αδυναμία εξεύρεσης πρώτης ύλης στις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης», αναφέρεται στην απόφαση. Επιπλέον, «εισήγαγε διακρίσεις τόσο στην επιλεκτική επιδίωξη είσπραξης ή μη είσπραξης των χρηματικών εισφορών υπέρ ορισμένων οφειλετών και εις βάρος άλλων». Οπως καταλήγει, «οι διαπιστώσεις αυτές, σε συνδυασμό με την αδυναμία επαλήθευσης πολλών δαπανών του συστήματος με αντίστοιχα παραστατικά, που διαπίστωσε ο έλεγχος, καθώς και με την παρατηρηθείσα διόγκωση του διοικητικού κόστους καταδεικνύουν αδιαφάνεια και άτακτη διαχείριση κοινωνικών πόρων».

Τέλος, όπως αναφέρεται στην απόφαση, διαπιστώθηκε ότι το ΣΥΔΕΣΥΣ είχε αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα, συμμετέχοντας ενεργά στις εργασίες εναλλακτικής διαχείρισης όχι μόνο εκεί όπου δεν δραστηριοποιούνταν οι συνεργάτες του (νησιωτικές, απομακρυσμένες περιοχές), όπως του είχε επιβληθεί, αλλά σε όλη την ενδοχώρα και στα αστικά κέντρα.

«Ελλειψη καθοδήγησης»

Το ΣΥΔΕΣΥΣ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στην απόφαση (η υπόθεση εκδικάστηκε αλλά δεν έχει ακόμα εκδοθεί η απόφαση), ενώ πέτυχε την έκδοση προσωρινής διαταγής για να συνεχίσει τη λειτουργία του. Ο πρόεδρός του, Λουκάς Χριστοδούλου, μιλώντας στην «Κ», παραδέχεται ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα στη λειτουργία του ΣΥΔΕΣΥΣ, αρνείται όμως ότι το σύστημα έχει απομακρυνθεί από την αποστολή του. «Τα όποια λάθη έγιναν λόγω έλλειψης καθοδήγησης από τη διοίκηση. Είμαστε ένα από τα πρώτα συστήματα που αδειοδοτήθηκαν και κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», λέει. Οσο για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, αποδίδει τις κατηγορίες του ΕΟΑΝ σε επιχειρηματικό πόλεμο. «Υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια από διάφορους κύκλους να μας δημιουργήσουν προβλήματα. Στην ανακύκλωση υπάρχουν πολύ μεγάλα συμφέροντα και εμείς έχουμε θίξει κάποια από αυτά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή