156 πρώην δημοτικοί αστυνομικοί εκτός Δημοσίου

156 πρώην δημοτικοί αστυνομικοί εκτός Δημοσίου

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός Δημοσίου αλλά και αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες θα βρεθούν οι συνολικά 156 πρώην δημοτικοί αστυνομικοί που εντοπίστηκαν να έχουν προσληφθεί παράνομα ή έκαναν χρήση πλαστών δικαιολογητικών.

Μετά έλεγχο που διενήργησε το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στο σύνολο των 3.450 πρώην δημοτικών αστυνομικών, ελέγχοντας 12.337 υποβληθέντα δικαιολογητικά, εντοπίστηκαν 74 περιπτώσεις που έκαναν χρήση πλαστών δικαιολογητικών προκειμένου να προσληφθούν, αλλά και 82 περιπτώσεις πρώην δημοτικών αστυνομικών, οι οποίοι προσελήφθησαν είτε χωρίς να διαθέτουν ορισμένα από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά είτε χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις διορισμού.

Στις εισαγγελικές αρχές

Το Σώμα Ελεγκτών, το οποίο διενήργησε τους ελέγχους κατόπιν εντολής των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, προτείνει στις δημοτικές αρχές να ανακαλέσουν τους διορισμούς, ενώ οι επίμαχοι φάκελοι έχουν διαβιβαστεί και στις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να διερευνήσουν ποινικές ευθύνες των υπαλλήλων, αλλά και των διοικητικών οργάνων που ενέκριναν τις παράνομες προσλήψεις. Ηδη πάντως έχουν ανακληθεί 68 διορισμοί και προσεχώς αναμένεται να ανακληθούν και οι υπόλοιποι καθώς εκκρεμεί η έκδοση των σχετικών αποφάσεων από τις δημοτικές αρχές.

«Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τόσο σύνθετη ελεγκτική δράση, η οποία μπορεί να αποτελέσει πιλότο για μια σειρά παρόμοιων ελέγχων στο μέλλον. Είναι επίσης η πρώτη φορά που προκύπτουν μετρήσιμα αποτελέσματα και όχι γενικοί αφορισμοί ή εμπειρικές εκτιμήσεις περί χιλιάδων πλαστών δικαιολογητικών» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε ότι ανάλογα και σημαντικά αποτελέσματα θα προκύψουν και από τον οριζόντιο έλεγχο των διοικήσεων για την εγκυρότητα των δικαιολογητικών που περιλαμβάνονται στα ατομικά μητρώα των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και από τις λοιπές ελεγκτικές δράσεις του ΣΕΕΔΔ». Συνολικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής εντοπίστηκαν 45 περιπτώσεις δημοτικών αστυνομικών με πλαστά πιστοποιητικά και 57 χωρίς τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά. Στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου εντοπίστηκαν 19 περιπτώσεις με πλαστά και 16 περιπτώσεις προσλήψεων χωρίς τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά. Εξ αυτών οι 20 περιπτώσεις εντοπίστηκαν στη Ρόδο. Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης εντοπίστηκαν δύο περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών και μια πρόσληψη χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Οι παρανομούντες εντοπίστηκαν στους Δήμους Πλατανιά, Ηρακλείου και Χανίων αντίστοιχα. Στην Ηπειρο και τη Δυτική Μακεδονία εντοπίστηκε μία παράνομη πρόσληψη, στην αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης 2, στην Πελοπόννησο και τα Ιόνια νησιά 7 περιπτώσεις, ενώ στην αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας 6 περιπτώσεις παράνομων προσλήψεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή