Εύσημα ξένων για το Διεθνές Πανεπιστήμιο

Εύσημα ξένων για το Διεθνές Πανεπιστήμιο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ποιότητα της έρευνας στο πανεπιστήμιο είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή και σαφώς αντίστοιχη με τα διεθνή πρότυπα», εκτιμούν οι ξένοι αξιολογητές του, σε μια από τις λίγες τόσο ενθουσιώδεις αναφορές ξένων για ελληνικό πανεπιστήμιο. Πρόκειται για το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, με έδρα στη Θεσσαλονίκη, και το σχόλιο των αξιολογητών για το ίδρυμα είναι ένα μόνο από τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι «είναι μικρό το δέμας, αλλά με τεράστιες δυνατότητες», όπως το χαρακτήρισε χθες ο πρόεδρός του Κώστας Γραμμένος.

Και η αναφορά των αξιολογητών για το Διεθνές Πανεπιστήμιο -το πρώτο αγγλόφωνο δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο- αποκτά ακόμη μία ιδιαίτερη σημασία, καθώς η εξωτερική αξιολόγηση έγινε από ειδικούς σημαντικών ξένων πανεπιστημίων, όπως είναι το βρετανικό Imperial College London και το γερμανικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης. Οι εκθέσεις αξιολόγησης καταλήγουν σε προτάσεις για επέκταση του πανεπιστημίου με επιπρόσθετη ενίσχυσή του από την Πολιτεία.

Το ίδιο, πάντως, το Διεθνές Πανεπιστήμιο επεκτείνεται. Ενδεικτικά, φιλοδοξεί να προσφέρει από την ακαδημαϊκή χρονιά 2014-2015 ένα νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, με αντικείμενο την «Ιστορία και Αρχαιολογία της Αρχαίας Μακεδονίας: από το Βασίλειο της Μακεδονίας στην Οικουμένη». Το πρόγραμμα είναι το πρώτο σε διεθνές επίπεδο με αυτό το αντικείμενο και χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης, το οποίο, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, προσφέρει 210.000 ευρώ ετησίως επί τέσσερα έτη.

Ο κ. Γραμμένος ανακοίνωσε, επίσης, τη σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής από εξωπανεπιστημιακές προσωπικότητες με σημαντικό έργο στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο, προκειμένου να συνδεθεί το ίδρυμα με την ευρύτερη κοινωνία και οικονομία.

Και όλα αυτά, εν μέσω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Χαρακτηριστική είναι η έλλειψη προσωπικού. «Θα έπρεπε να έχουμε 45 μέλη ΔΕΠ αλλά έχουμε πέντε. Και αντί για 32 μόνιμους διοικητικούς υπαλλήλους, έχουμε μόλις δύο. Ακόμη κι έτσι όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε», τόνισε ο κ. Γραμμένος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πανεπιστήμιο κατάφερε να μειώσει το κόστος των μεταπτυχιακών του προγραμμάτων, κι αυτό, παρότι τα προγράμματα αυξήθηκαν από έξι το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 σε δέκα φέτος. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος παρέχει μεταπτυχιακά προγράμματα στους τομείς της Οικονομίας, της Τεχνολογίας, της Νομικής και των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Τέλος, από την προσεχή Δευτέρα έως και την Παρασκευή αρχίζει η εβδομάδα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και σεμινάρια για το κοινό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή