Ενας στους τρεις μαθητές έχει πέσει θύμα εκφοβισμού

Ενας στους τρεις μαθητές έχει πέσει θύμα εκφοβισμού

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας στους τρεις μαθητές παραδέχεται ότι έχει ασκήσει βία! Και τα θύματα της βίας έχουν γνωστή ταυτότητα. Ενας στους τέσσερις μαθητές που την έχει υποστεί είναι μετανάστης ή ανήκει σε μειονότητα. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από έρευνα του Παρατηρητηρίου κατά της Βίας του υπουργείου Παιδείας, τα οποία παρουσιάστηκαν σε χθεσινή εκδήλωση για την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού. Στην έρευνα συμμετείχαν 61.000 μαθητές. Συγκεκριμένα:

• Το 34,69% των μαθητών απάντησε ότι έχει πέσει θύμα εκφοβισμού, ενώ το 65,11% απάντησε αρνητικά.

• «Εχεις ασκήσει βία;». Στην ερώτηση, «ναι» απάντησε το 34,01% των μαθητών και «όχι» το 65,69%.

• Το 32% αξιολόγησε τις σχέσεις μεταξύ συμμαθητών καλές.

• Οι λόγοι που ο ένας στους τρεις μαθητές άσκησε βία κατά ενός άλλου παιδιού; Το 33% των μαθητών δήλωσε ότι άσκησε βία λόγω του τόπου καταγωγής του θύματος, το 19% επειδή το θύμα ανήκε σε άλλη ομάδα-παρέα, το 11% επειδή το θύμα ανήκε σε μειονότητα και 4% λόγω του φύλου του. Το 33% δήλωσε ότι άσκησε βία για κάποιον άλλο από τους παραπάνω λόγους.

• Ο τόπος του περιστατικού βίας; Το 56% των μαθητών δήλωσε ότι το περιστατικό βίας συνέβη στο προαύλιο του σχολείου, το 18% κατά τη διάρκεια περιπάτου ή εκδρομής, το 13% σε άλλο χώρο, το 9% στην αίθουσα διδασκαλίας και από 2% αντίστοιχα στο εργαστήριο και στο γραφείο των καθηγητών.

• Οι μαθητές δείχνουν να θεωρούν ότι στα θέματα βίας πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά από τους εκπαιδευτικούς οι μαθητές που ασκούν βία. Σχεδόν οι μισοί μαθητές (45%) απάντησαν θετικά στην πρόταση ο διευθυντής και οι καθηγητές να είναι πιο αυστηροί, ενώ το 33% δήλωσε πως συμφωνεί οι κανονισμοί του σχολείου να τηρούνται αυστηρά.

• Ανησυχητικό, πάντως, είναι το γεγονός ότι μόνο το 32% των παιδιών απάντησε θετικά στην πρόταση οι μαθητές να εκπαιδευτούν να λύνουν με ειρηνικό τρόπο τις διαφορές τους. Το 68% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά στην πρόταση, ενώ το 18,77% δήλωσε ότι δεν θέλει να συμμετάσχει σε προγράμματα διαχείρισης συγκρούσεων.

Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν τα σχολεία που διαγωνίστηκαν στη δράση «+δημιουργώ» με έργα –αφίσα και λογότυπο– κατά της βίας. Ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου ανέφερε σχετικά: «Με χαρά είδαμε τα σχολεία να ανταποκρίνονται στη δράση “+δημιουργώ”, συμμετέχοντας με πρωτότυπες αφίσες και λογότυπα που δεν αφήνουν χώρο στη βία και στον εκφοβισμό στο σχολείο. Ξέρω ότι πίσω από κάθε ζωγραφιά υπάρχει ένας εκπαιδευτικός που νοιάστηκε, που συζήτησε, που ευαισθητοποίησε. Και υπάρχουν οι μαθητές, που με χρώματα, φαντασία και δημιουργικότητα επέλεξαν να μη σιωπήσουν μπροστά στη βία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή