Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης της απεργίας στα φαρμακεία

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης της απεργίας στα φαρμακεία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σοβαρό ενδεχόμενο συνέχισης των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών και πέραν της σημερινής ημέρας εξετάζει το μεσημέρι το Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Ειδικότερα, σήμερα συνεδριάζει το Δ.Σ. του ΠΦΣ προκειμένου να εξετάσει τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και αναλόγως να αποφασίσει για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν έντονα στις πιέσεις της τρόικας για πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και εκτός φαρμακείων και για να δοθεί το δικαίωμα σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο να ανοίγει φαρμακείο, όπως αυτά προβλέπονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, χθες πρώτη ημέρα της 48ωρης «προειδοποιητικής» απεργίας, η συμμετοχή των φαρμακοποιών άγγιξε το 100%. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν τον αγώνα τους απέναντι στα συμφέροντα που εδώ και τρία χρόνια αποσκοπούν στη διάλυση του ελληνικού φαρμακείου».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης κατήγγειλε χθες, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης, ότι συντάκτες της έκθεσης του ΟΟΣΑ είναι και διαπραγματευτές με την τρόικα, ενώ χαρακτήρισε τη στάση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, που υιοθέτησε τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, απαράδεκτη, καθώς ασχολείται με ένα θέμα που δεν το γνωρίζει και ταυτόχρονα επιμένει στις θέσεις του. Ο κ. Θεοδοσιάδης ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να καθορίσει την κυβερνητική γραμμή και να υιοθετήσει τη στάση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, που έχει αντιπροτάσεις όσον αφορά τόσο στα ΜΥΣΥΦΑ όσο και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΦΣ ευχήθηκε περαστικά στον πρωθυπουργό με φάρμακα αγορασμένα από το φαρμακείο…

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, έχει προτείνει να απελευθερωθεί η τιμή των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), με ανώτατο πλαφόν τη σημερινή τους τιμή και χωρίς να αλλάξει το σημείο πώλησής τους (φαρμακεία).

Χθες, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα για το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ, ενώ διευκρίνισε ότι η πρόταση του υπουργείου Υγείας έχει υιοθετηθεί από τον πρωθυπουργό ως κυβερνητική γραμμή. Οπως ανέφερε, «η απόφαση είναι να υποστηρίξουμε την πρόταση του υπουργείου Υγείας, που είναι να μην απελευθερώσουμε τα κανάλια διανομής, αλλά την πώληση ΜΥΣΥΦΑ εντός των φαρμακείων». Ο υπουργός επεσήμανε ότι τα ΜΥΣΥΦΑ δεν είναι μόνο βιταμίνες και παυσίπονα, αλλά και φάρμακα, η αλόγιστη χρήση των οποίων είναι επικίνδυνη.

Ξεκαθάρισε δε ότι οι παρεμβάσεις στα φάρμακα συνδέονται με την έκθεση του ΟΟΣΑ, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση του υπουργείου Ανάπτυξης. Και τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας έχει υλοποιήσει στο ακέραιο τις πολιτικές για τις οποίες είχε δεσμευθεί στους εκπροσώπους των πιστωτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή