Μύκονος: Κίνδυνος θαλάσσιας ρύπανσης

Μύκονος: Κίνδυνος θαλάσσιας ρύπανσης

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο Τετάρτη αναμένεται να είναι σε θέση οι αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν σε επιχείρηση απάντλησης καυσίμων από το πλοίο «Yusuf Cepnioglu», σημαίας Τουρκίας, που από τα ξημερώματα του Σαββάτου έχει προσαράξει σε βραχώδη περιοχή στις ακτές της Μυκόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ναυτιλίας, οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα αντίξοες (στην περιοχή πνέουν βόρειοι άνεμοι έντασης 7-8 μποφόρ) και μόνο όταν αυτές βελτιωθούν (κάτι που αναμένεται να συμβεί την Τετάρτη) θα είναι σε θέση οι υπηρεσίες να απομακρύνουν τους περίπου 200 τόνους καυσίμων που φέρει το πλοίο στις δεξαμενές του.

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, ο κίνδυνος μεγάλης ρύπανσης παραμένει υψηλός, ιδίως αν μέχρι την Τετάρτη το πλοίο βυθιστεί. Στην περιοχή έχει σπεύσει και κλιμάκιο εξειδικευμένων, σε θέματα προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος, στελεχών του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να συνδράμει το έργο της οικείας Λιμενικής Αρχής στη διαχείριση του συμβάντος.

Παράλληλα, η Λιμενική Αρχή Μυκόνου, που διενεργεί την προανάκριση, έχει ενισχυθεί με μέσα και υλικά απορρύπανσης για την περίπτωση που απαιτηθεί η χρήση τους. Ωστόσο, οι ισχυροί άνεμοι αποτρέπουν μέχρι στιγμής την τοποθέτηση διχτυού ασφαλείας, που θα απομονώσει την περιοχή και θα αποτρέψει μεγαλύτερη ρύπανση σε περίπτωση που εντέλει το πλοίο βυθιστεί.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από τη Σμύρνη με προορισμό την Τυνησία μεταφέροντας 204 εμπορευματοκιβώτια, όταν προσέκρουσε, στη βραχώδη περιοχή των ακτών της Μυκόνου, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα, καθώς και τα 14 μέλη του πληρώματος (όλα τουρκικής καταγωγής) έχουν παραληφθεί από το πλοίο. Τα αίτια της πρόσκρουσης παραμένουν αδιευκρίνιστα, καθώς πληροφορίες που έκαναν λόγο για μη λειτουργία ενός από τους φάρους της περιοχής δεν επιβεβαιώνονται. Πάντως, ήδη ορισμένα από τα εμπορευματοκιβώτια έχουν ήδη βρεθεί στη θάλασσα, ωστόσο η έκταση της ρύπανσης είναι περιορισμένη και υπό έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών ναυτιλιακών οίκων, το «Yusuf Cepnioglu» (ναυπηγηθέν το 1995) ανήκει στην τουρκική εταιρεία Furkan Denizcilik και είναι ασφαλισμένο στον φορέα Shipowners P&I Club.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή