Νέες απεργίες φαρμακοποιών

Νέες απεργίες φαρμακοποιών

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών όλης της χώρας με δύο νέες απεργίες, μεθαύριο Παρασκευή και την προσεχή Δευτέρα 17 Μαρτίου, αποφάσισε χθες ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που αντιδρά με αυτόν τον τρόπο στις πιέσεις της τρόικας για την πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και εκτός φαρμακείων και για αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Οι χθεσινές διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη για την υιοθέτηση από την κυβέρνηση ως «εθνική γραμμή» των πιο ήπιων σε σχέση με την έκθεση του ΟΟΣΑ αντιπροτάσεων του υπουργείουγια το φάρμακο, δεν στάθηκαν ικανές να άρουν πλήρως τις επιφυλάξεις των φαρμακοποιών οι οποίοι αποφάσισαν μετά την 48ωρη απεργία (χθες και προχθές) να κλείσουν ξανά τα φαρμακεία τους την Παρασκευή 14 και τη Δευτέρα 17 Μαρτίου.

Διαβεβαιώσεις Γεωργιάδη

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του προεδρείου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και άλλων συλλόγων φαρμακοποιών με τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη, ο υπουργός διαβεβαίωσε τους φαρμακοποιούς ότι αποτελεί κυβερνητική θέση η απελευθέρωση των τιμών προς τα κάτω των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων, με διάθεσή τους αποκλειστικά εντός των φαρμακείων.

Αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην υποκύψει στις πιέσεις της τρόικας για να δοθεί το δικαίωμα σε οποιοδήποτε νομικό ή φυσικό πρόσωπο -μη φαρμακοποιό- να ιδρύει φαρμακείο. Η αντιπρόταση του υπουργείου Υγείας είναι να αρθούν οι περιορισμοί που υπάρχουν σήμερα στα ποσοστά συνιδιοκτησίας φαρμακείων από φαρμακοποιούς.

Τέλος, αναφορά έγινε και στο ωράριο των φαρμακείων για το οποίο η ελληνική πλευρά δέχεται να δώσει μεγαλύτερη «ελευθερία» στη συμμετοχή φαρμακείων στο διευρυμένο ωράριο.

Αισιοδοξία

Ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και όπως δήλωσε «πιστεύουμε ότι οι προτάσεις μας προς την τρόικα θα γίνουν αποδεκτές, αποτελούν ούτως ή άλλως την εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης της κυβερνήσεως. Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με αισιοδοξία». O πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, χαρακτήρισε θετικές τις θέσεις του υπουργείου Υγείας, δήλωσε ωστόσο επιφυλακτικός για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «απέναντί μας υπάρχει η τρόικα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε ανεξάρτητα από τις καλές προθέσεις του υπουργείου Υγείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή