Απ. Κοιμήσης: «Θα αποφύγουμε τη γραφειοκρατία»

Απ. Κοιμήσης: «Θα αποφύγουμε τη γραφειοκρατία»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν ψηφιστεί η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, η ενδοδημοτική κινητικότητα θα προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς και θα καλυφθεί ο στόχος για μετακίνηση 3.500 – 4.000 υπαλλήλων. Ο Απόστολος Κοιμήσης, γενικός γραμματέας του Δ.Σ. της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Αμφιλοχίας είναι αισιόδοξος, γιατί θεωρεί ότι η συγκεκριμένη τροπολογία ξεπερνά ένα σωρό γραφειοκρατικά προβλήματα. «Είναι μια απόδειξη των πραγμάτων που μπορούμε και θα μπορούσαμε να κάνουμε μόνοι μας, αλλά δυστυχώς κολλάνε» λέει στην «Κ» ο κ. Κοιμήσης. «Το βασικό που εξασφαλίζει η συγκεκριμένη τροπολογία είναι πως δίνει τη δυνατότητα για άμεση επαφή του υπαλλήλου που θέλει να μετακινηθεί, για παράδειγμα για να βρεθεί πιο κοντά στο σπίτι του, με τον δήμαρχο του δήμου που επιλέγει και που έχει ανακοινώσει πως διαθέτει κενές θέσεις. Ετσι, ο ένας γνωρίζει τον άλλο από πρώτο χέρι και αποφεύγονται χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες, μέσω των κρατικών υπηρεσιών, του υπουργείου Εσωτερικών και του ΑΣΕΠ. Βεβαίως, η κάθε νέα τοποθέτηση θα στέλνεται στο ΑΣΕΠ, αλλά δεν θα περιμένουμε έγκριση. Εάν δεν υπάρχει αντίρρηση εντός πέντε ημερών, η μετακίνηση θα ολοκληρώνεται», συμπληρώνει ο κ. Κοιμήσης.

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ εκτιμά πως θα υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και μάλιστα αμέσως μόλις «κλειδώσει» το θεσμικό πλαίσιο. Απαντώντας στο ερώτημα για το εάν υπάρχει κίνδυνος ρουσφετολογικών μετακινήσεων, καθώς η επιλογή περνά βασικά στο χέρι του εκάστοτε δημάρχου, υποστηρίζει ότι το δημαρχιακό προσωπικό έχει αποδείξει ότι δεν κινείται με τέτοια κριτήρια.

Ας σημειωθεί ότι έχουν ήδη υποβληθεί από τους δήμους όλης της χώρας αιτήματα για την κάλυψη περίπου 5.000 κενών θέσεων, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί εάν εγκριθεί η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, που διευρύνει -εκτός των άλλων- και το χρονικό όριο για κατάθεση αιτήσεων.

Πάντως, οι συνδικαλιστές του κλάδου είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, έως αρνητικοί στο πρόγραμμα. «Η ρύθμιση είναι ενταγμένη στην υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων έναντι της τρόικας, για άμεση ένταξη 4.000 υπαλλήλων από τους ΟΤΑ στο καθεστώς της διαθεσιμότητας» τονίζει στην «Κ» ο κ. Θέμις Μπαλασόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ. «Δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες, ούτε έχουμε εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση, που προχωρεί χωρίς εμάς για μας». Ο κ. Μπαλασόπουλος σημειώνει πως όντως υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα σε εργαζόμενους, που θα μπορούσαν να ρυθμιστούν, αλλά με εγγυήσεις για την ασφάλεια της εργασίας. «Πάντως ακόμα κι έτσι φανερώθηκε πως οι δήμοι έχουν ελλείψεις και όχι πλεονάζον προσωπικό», συμπληρώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή