ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξάρθρωση σπείρας διακίνησης μεταναστών στη Θεσσαλονίκη

exarthrosi-speiras-diakinisis-metanaston-sti-thessaloniki-2011479

Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση που διακινούσε μη νόμιμους μετανάστες σε χώρες της Ευρώπης. Συνολικά συνελήφθησαν δώδεκα μέλη, μεταξύ των οποίων και ο 33χρονος "εγκέφαλος" του κυκλώματος.

   Σε αιφνιδιαστική αστυνομική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη ο 33χρονος που διηύθυνε την οργάνωση, δέκα αλλοδαποί και μια 31χρονη γυναίκα, η οποία ως υπάλληλος ανταλλακτηρίου συναλλάγματος διευκόλυνε τις χρηματικές συναλλαγές των μελών του κυκλώματος.

   Η οργάνωση, η οποία συγκροτήθηκε τον Ιούνιο του 2013, σύμφωνα με τις αρχές διέθετε εσωτερική ιεραρχική δομή με διακριτούς ρόλους, συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης και είχε ως κύριο χαρακτηριστικό την προώθηση μη νόμιμων μεταναστών από την ελληνική επικράτεια σε χώρες της Ευρώπης μέσω της Βαλκανικής Οδού (Σκόπια και Σερβία).

   Ο "σκληρός" πυρήνας της οργάνωσης αποτελούνταν ως επί το πλείστον από υπηκόους Πακιστάν, ενώ τα μέλη της εμπλέκονται σε υποθέσεις αρπαγών αλλοδαπών ώστε να τους καταβληθεί το οικονομικό αντίτιμο της διακίνησης.

   Οι αστυνομικές αρχές, παρουσία και δικαστικών λειτουργών, πραγματοποίησαν έρευνες σε δεκαπέντε σπίτια και άλλους χώρους που χρησιμοποιούνταν ως καταλύματα.

   Προσήχθησαν 103 άτομα και συνελήφθησαν εκτός από τους παραπάνω δώδεκα, άλλα πέντε άτομα για ποινικά αδικήματα όπως εμπορία ναρκωτικών και κατοχή πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων. Επιπλέον, εντοπίστηκαν 21 αλλοδαποί που διέμεναν παράνομα στη χώρα.

   Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για να διαπιστωθεί το μέγεθος της παράνομης δραστηριότητας της οργάνωσης.