Συλλήψεις για χρέη του «Ντυνάν»

Συλλήψεις για χρέη του «Ντυνάν»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σύλληψη των πρώην προέδρου και αντιπροέδρου του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» προχώρησαν χθες αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής για χρέη προς το ΙΚΑ. Τα δύο πρώην μέλη της διοίκησης του νοσοκομείου προσήχθησαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ για το 2013, συνολικού ύψους 623.465,11 ευρώ. Στο Πρωτοδικείο ορίστηκε δικάσιμος για αύριο Παρασκευή. Τα δύο πρώην μέλη της διοίκησης του «Ερρίκος Ντυνάν» είναι οι κ. Ανδρέας Μαρτίνης και Αλέξανδρος Παπαδημητρίου. Κατά πληροφορίες, ο κ. Παπαδημητρίου στην υπερασπιστική του γραμμή θα περιλαμβάνει ότι το διάστημα 1 έως 20 Ιουνίου 2013, για το οποίο αναφέρεται ότι ήταν πρόεδρος του νοσοκομείου, είχε εκχωρήσει όλες τις αρμοδιότητές του στον τότε αντιπρόεδρο του «Ερρίκος Ντυνάν».

Η εξέλιξη αυτή βρίσκει το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» σε μια οριακή για το μέλλον του στιγμή. Τόσο το νοσηλευτικό ίδρυμα όσο και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα: διερευνώνται δικαστικά για υποθέσεις κακοδιαχείρισης, έχουν απλήρωτους επί μήνες εργαζομένους -περίπου 11 μήνες δεν έχουν πληρωθεί οι εργαζόμενοι στο «Ερρίκος Ντυνάν»και έχουν σωρεύσει τεράστια χρέη, που για το νοσοκομείο ξεπερνούν τα 280 εκατομμύρια ευρώ και για τον ΕΕΣ φτάνουν τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» τελεί -ύστερα από νομοθετική ρύθμιση και παρατάσεις αυτής- υπό «προστασία» έναντι των πιστωτών του έως και το τέλος Απριλίου, που σημαίνει ότι έως τότε δεν μπορούν να εκτελέσουν τις απαιτήσεις τους. Επιπρόσθετα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός κινδυνεύει να «αποβληθεί» από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, ενδεχόμενο που εκτός από τη διάλυσή του θα είχε και διεθνή αρνητικό αντίκτυπο για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός σε ενημέρωση που παρείχε, αρχές του 2013, στο υπουργείο και τον πρωθυπουργό, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην παντελή αδυναμία συνεννόησης με τα προηγούμενα Δ.Σ. του ΕΕΣ, τα οποία έχει κατηγορήσει ότι αρνούνταν να προσκομίσουν στοιχεία για θέματα διαχείρισης και ότι έχουν μετατρέψει τον ΕΕΣ σε έναν οργανισμό «κλειστό» που ελέγχεται από συγκεκριμένους ανθρώπους.

Η ελληνική κυβέρνηση εγγυήθηκε -έπειτα από διαπραγματεύσεις- να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος και στην αλλαγή του καταστατικού του ΕΕΣ. Στο πλαίσιο αυτό και κατόπιν παραιτήσεως του Δ.Σ. του ΕΕΣ, έγιναν κινήσεις για τον ορισμό μεταβατικής διοίκησης με μέλη εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, οι οποίες βρήκαν εμπόδια από το Ειρηνοδικείο. Η τελευταία αρνητική απόφαση του Ειρηνοδικείου ήταν τον περασμένο μήνα, εξέλιξη που «πάγωσε» και τις διαπραγματεύσεις του μεταβατικού Δ.Σ. με την Τράπεζα Πειραιώς για την αγορά μεγάλου μέρους του χρέους του «Ερρίκος Ντυνάν» και επενδύσεις στο νοσοκομείο. Το υπουργείο Υγείας έχει ασκήσει έφεση κατά της τελευταίας απόφασης του Ειρηνοδικείου, η οποία θα εκδικαστεί στο τέλος Απριλίου.

Oρίστηκε νέο Δ.Σ.

Εν τω μεταξύ, ορίστηκε νέο Δ.Σ. και γίνεται προσπάθεια για νέες διαπραγματεύσεις τόσο με εκπροσώπους του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού όσο και με την Τράπεζα Πειραιώς για να βρεθεί μια λύση προκειμένου να μη χαθεί χρόνος και βρεθεί ο ΕΕΣ και το «Ντυνάν» προ δυσάρεστων εξελίξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή