Κατέθεσε η σύζυγος Παπαντωνίου για τα δύο εκατ.

Κατέθεσε η σύζυγος Παπαντωνίου για τα δύο εκατ.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερευνα σε βάθος για την πραγματική προέλευση των χρημάτων, περί τα δύο εκατ. ευρώ, που εντοπίστηκαν σε λογαριασμό της συζύγου του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, διενεργεί πλέον ο ειδικός ανακριτής Διαφθοράς, Γαβριήλ Μαλλής, που χειρίζεται την υπόθεση με τα εξοπλιστικά.

Η σύζυγος Παπαντωνίου, Ρούλα Κουράκου, λογαριασμός της οποίας εντοπίστηκε στην πολυσυζητημένη λίστα Λαγκάρντ, εκλήθη ήδη από τον κ. Μαλλή σε κατάθεση για να εξηγήσει το ακριβές «πόθεν έσχες» των χρημάτων που βρέθηκαν στον λογαριασμό της, ενώ της ζητήθηκε να συναινέσει -και το έκανε- στο άνοιγμά του.

Η κλήση της στον ανακριτή που χειρίζεται την έρευνα για τις μίζες των εξοπλιστικών σχετίζεται με την πρόθεση των ανακριτικών αρχών να διερευνήσουν κάθε πτυχή για την προέλευση των χρημάτων αυτών και κυρίως να βεβαιωθούν αν σχετίζονται ή όχι με μαύρο πολιτικό χρήμα από εξοπλιστικά προγράμματα.

Παράλληλα, ο ίδιος ανακριτής κάλεσε σε κατάθεση και τον επιχειρηματία Γεώργιο Κανδαλέπα και τη σύζυγό του, καθώς από τις έρευνες των δικαστικών αρχών προέκυψε ότι από λογαριασμούς τους κατατέθηκαν δύο εμβάσματα με 500.000 ευρώ το καθένα με αποδέκτη τη σύζυγο Παπαντωνίου. Ο Γ. Κανδαλέπας, που είναι κουμπάρος του Γιάννου Παπαντωνίου, αρνήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να συναινέσει στο άνοιγμα του κοινού, με τη σύζυγό του, λογαριασμού και ως εκ τούτου δρομολογήθηκαν διαδικασίες δικαστικής συνδρομής.

Πάντως, η κλήση της συζύγου Παπαντωνίου και του Γ. Κανδαλέπα στον ανακριτή, που χειρίζεται τις μίζες των εξοπλιστικών, βασίζεται σε υποψίες που διατηρούν οι δικαστικές αρχές για την προέλευση των δύο εκατ. ευρώ που εντοπίστηκαν στον λογαριασμό της στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία. Για τον λογαριασμό αυτό ήδη διώκονται ποινικά ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του για παραβάσεις του νόμου «πόθεν έσχες», ενώ η βασική επιχειρηματολογία του Γιάννου Παπαντωνίου, όπως έχει διατυπωθεί στα υπομνήματά του, είναι πως τα χρήματα αυτά αποτελούσαν προσωπική περιουσία της συζύγου του και προορίζονταν για τα παιδιά της από τον προηγούμενο γάμο, στα οποία και κατέληξαν το 2010, όταν τα χρήματα επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα με τη νομική εκδοχή του καταπιστεύματος υπέρ τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής επιχειρεί το άνοιγμα του λογαριασμού του επιχειρηματία Γ. Κανδαλέπα το συντομότερο δυνατόν και τη διερεύνηση της υπόθεσης προς κάθε κατεύθυνση.

Και ενώ οι έρευνες για τις μίζες στα εξοπλιστικά τρέχουν, η πρόθεση του επιχειρηματία Φουάντ αλ Ζαγιάτ να συνεργαστεί με τις ελληνικές δικαστικές αρχές, η οποία εκφράστηκε με επιστολή που απέστειλε στον αρμόδιο ανακριτή -δημοσιεύθηκε από την «Κ» χθες- προσδίδει νέα διάσταση στις ανακρίσεις.

Υπόθεση TΟRM1

Δικαστικές αρχές δήλωναν ότι αν ο Φουάντ αλ Ζαγιάτ επιθυμεί να καταθέσει, μπορεί να το πράξει έστω και τώρα, καθώς έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη για τις μίζες των εξοπλιστικών μαζί με τον πρώην υπουργό της Κύπρου, Ντίνο Μιχαηλίδη. Ο εν λόγω επιχειρηματίας, από τους βασικούς εμπλεκομένους στη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος στην υπόθεση των ρωσικών αρμάτων (TΟRM1), παρότι δηλώνει πως δεν γνωρίζει τον Ν. Ζήγρα, κατά τον συνήγορό του, κ. Στ. Γκαρίπη, τον «φωτογραφίζει» ως κάτοχο μεγάλου τραπεζικού λογαριασμού στον Λίβανο, αδήλωτου στις ελληνικές αρχές. Ο κ. Γκαρίπης ζητεί από τον επιστολογράφοφυγά να δημοσιοποιήσει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή