Ιδιωτικές κλινικές λειτουργούν χωρίς άδεια

Ιδιωτικές κλινικές λειτουργούν χωρίς άδεια

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επέκταση των ελέγχων και στον ιδιωτικό τομέα υγείας, έχουν προχωρήσει οι Επιθεωρητές Υγείας σε μία προσπάθεια συνολικής καταγραφής των προβλημάτων στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι έλεγχοι των επιθεωρητών έχουν δείξει μία εικόνα άκρως προβληματική με κάποιες ιδιωτικές κλινικές να λειτουργούν χωρίς άδεια, ή να διαθέτουν διαφορετικό αριθμό κλινών από αυτόν που αναφέρουν στην άδεια λειτουργίας τους.

Επιπλέον, «εμπλοκή» εμφανίζεται σε κάποιες περιπτώσεις σε ό,τι αφορά τον ακριβό και σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που είτε δεν δηλώνεται στις αρμόδιες αρχές είτε λειτουργεί σε χώρους οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Και για άλλη μία φορά, -όπως παλιότερα είχαν καταδείξει οι έλεγχοι της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων και Κοινωνικής Ασφάλισης- εντοπίζονται σε κάποιες κλινικές «λάθη» στον τρόπο χρέωσης νοσηλίων, ιατρικών πράξεων και νοσηλευόμενων.

Οι έλεγχοι στις ιδιωτικές κλινικές είναι ακόμα σε εξέλιξη και ακολουθούν το μοντέλο που ίσχυσε για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, όπου ελέγχθηκε η συνολική λειτουργία τους. Ειδικότερα, οι έλεγχοι στο ΕΣΥ διενεργήθηκαν το διάστημα Αύγουστος-Δεκέμβριος 2013 στο σύνολο των δημόσιων νοσοκομείων κατόπιν εντολής του υπουργού Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη.

Μεταξύ των σοβαρότερων προβλημάτων που περιγράφονται στα συμπεράσματα της συνοπτικής έκθεσης των ελέγχων είναι η προβληματική λειτουργία των νοσοκομείων κατά την εφημερία, καθώς σε πολλές περιπτώσεις -ειδικά στις μονάδες υγείας της περιφέρειας- καταγράφηκαν αδικαιολόγητες απουσίες εφημερευόντων γιατρών από το πόστο τους, αλλά και απουσία ελέγχου των παρουσιών στις βάρδιες του μη ιατρικού προσωπικού. Από τα συμπεράσματα των ελέγχων δεν θα μπορούσε να λείπει και το σοβαρότατο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, όπως π.χ. τραυματιοφορείς, χειριστές-εμφανιστές στα εργαστήρια κ.ά. που σε πολλά νοσοκομεία έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των ασθενών, τη διακομιδή ασθενών σε νοσοκομεία του Κέντρου, αλλά και τη μη αξιοποίηση ιατρικοτεχνολογικού εξοπλισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή