Τελευταία θητεία για νυν πρυτάνεις

Τελευταία θητεία για νυν πρυτάνεις

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλάζουν σελίδα τα πανεπιστήμια. Οι νυν πρυτάνεις, πολλοί εκ των οποίων αποτέλεσαν τροχοπέδη για την εφαρμογή του νόμου-πλαισίου 4009 που ψηφίστηκε το 2011, δεν μπορούν να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές του Μαΐου. Αυτό απεφάνθη το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), απαντώντας σε σειρά ερωτημάτων που υπέβαλε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ως προς τον νόμο-πλαίσιο. Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο για νέες αλλαγές στον νόμο, καθώς αναφέρει ότι ο νόμος-πλαίσιο 4009 έχει ασάφειες. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας που υπέβαλε σειρά ερωτημάτων προς το ΝΣΚ και είναι ο αποδέκτης της γνωμοδότησής του, θα απαντά σε κάθε ηγεσία ΑΕΙ όταν αυτή θα θέτει αντίστοιχα προς τη γνωμοδότηση ερωτήματα.

Ειδικότερα, το ΝΣΚ απάντησε τα ακόλουθα:

• Οι νυν πρυτάνεις δεν έχουν δικαίωμα να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα, αφού ο νόμος 4009 προβλέπει μόνο μία θητεία. Θα μπορούσαν να το κάνουν εάν η θητεία τους είχε διακοπεί με την ψήφιση του νόμου-πλαισίου, κάτι που προέβλεπε ο νόμος. Ομως, με τον νόμο 4076 του 2012 ο νυν υπουργός Παιδείας έδωσε παράταση στη θητεία των νυν πρυτάνεων. Να σημειωθεί ότι σε δέκα ΑΕΙ (μεταξύ των οποίων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΑΠΘ και το ΕΜΠ) η θητεία των πρυτάνεων λήγει στο τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, τον προσεχή Αύγουστο, και άρα θα πρέπει να προκηρυχθούν και να γίνουν εκλογές έως και τον Ιούνιο.

• Καθώς η θητεία των πρυτάνεων είναι τετραετής, καθηγητές πανεπιστημίου που έχουν λιγότερα από τέσσερα χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν (π.χ. είναι 65 ετών ενώ το όριο συνταξιοδότησης είναι τα 67 έτη) μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη, αλλά θα πρέπει να παραιτηθούν όταν πάρουν σύνταξη και να προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές.

• Καθηγητές σε ΑΕΙ του εξωτερικού μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα έστω κι αν έχουν ξεπεράσει τα 67 χρόνια, φτάνει να είναι πλήρους απασχόλησης στο ΑΕΙ του εξωτερικού και όχι επισκέπτες καθηγητές.

• Το ΝΣΚ ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση οι υποψηφιότητες για τη θέση του πρύτανη και του κοσμήτορα θα πρέπει να εγκρίνονται από το Συμβούλιο κάθε ιδρύματος, έστω κι αν αυτές είναι λιγότερες των τριών. Ομως, το ΝΣΚ ζήτησε από το Συμβούλια κάθε ΑΕΙ να τεκμηριώνουν πλήρως τις αξιολογήσεις τους για υποψήφιους πρυτάνεις και κοσμήτορες. Ουσιαστικά, το ΝΣΚ «άδειασε» το Συμβούλιο του Παν. Αθηνών-ΕΚΠΑ, το οποίο απέρριψε την υποψηφιότητα της κ. Ελένης Καραμαλέγκου, λέγοντας μόνο ότι η καθηγήτρια δεν έπεισε τα μέλη του Συμβουλίου ότι θα εφαρμόσει τον νόμο-πλαίσιο. Το ΝΣΚ θεωρεί ότι η απόρριψη της υποψηφιότητας της κ. Καραμαλέγκου δεν είναι τεκμηριωμένη, άρα αναμένεται η απάντηση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή