Με καθυστέρηση ο έλεγχος των κλινικών από ΕΟΠΥΥ

Με καθυστέρηση ο έλεγχος των κλινικών από ΕΟΠΥΥ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την καθυστέρηση στην εκκίνηση της διαδικασίας κλινικού και οικονομικού ελέγχου των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικών κλινικών, διαγνωστικών εργαστηρίων, γιατρών και φυσικοθεραπευτών από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, παραδέχθηκε χθες ο υφυπουργός Υγείας Αντ. Μπέζας. Aπαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλου, τόνισε ότι πρόκειται για πρωτόγνωρη για το ελληνικό Δημόσιο διαδικασία που «δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί για πρώτη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα». Ξεκαθάρισε όμως ότι οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος κατηγόρησε ευθέως τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ότι δεν προχωρεί τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί 150 εκατομμύρια ευρώ, από τιμολόγια που εξοφλήθηκαν χωρίς να έχουν προσφερθεί οι αντίστοιχες υπηρεσίες. Οπως είπε χαρακτηριστικά «η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είναι υπόλογη απέναντι στην προσπάθεια που κάνουμε τέσσερα χρόνια να κόβουμε μισθούς και συντάξεις, και οι ίδιοι να κωλυσιεργούν στο να μη λειτουργήσει ο έλεγχος, γιατί γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι θα έχει πλούσια ευρήματα».

Ο κ. Μπέζας, από την πλευρά του σημείωσε ότι δεν πρόκειται για μία διαδικασία «την οποία πατώντας ένα κουμπί την ξεκινάμε και πατώντας ένα άλλο κουμπί την ολοκληρώνουμε», και τόνισε ότι ο ΕΟΠΥΥ απλώς θέτει τις προδιαγραφές και τη μεθοδολογία των ιδιωτικών εταιρειών και παραλαμβάνει τα αποτελέσματα των ελέγχων. Ο υφυπουργός σημείωσε ότι υπήρξαν σοβαρές επιφυλάξεις των παρόχων Υγείας να αναθέσουν αυτό το έργο σε ελεγκτικές εταιρείες, ενώ ειδικά τα διαγνωστικά εργαστήρια, γιατροί και φυσικοθεραπευτές δήλωναν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στο κόστος των ελέγχων.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι οι περίπου 350 πάροχοι «κλειστής περίθαλψης» (ιδιωτικές κλινικές, ψυχιατρικές κλινικές, κέντρα αποκατάστασης κ.ά.) υπέγραψαν τελικά τις συμβάσεις με τις ελεγκτικές εταιρείες και οι διαδικασίες έχουν ήδη δρομολογηθεί, ενώ για τους 6.100 παρόχους «ανοιχτής περίθαλψης» (διαγνωστικά κέντρα, γιατροί κλινικοεργαστηριακοί, φυσικοθεραπευτές κ.ά.), αποφασίστηκε να αναλάβουν τον οικονομικό έλεγχο (παραστατικά, εκκαθάριση λογαριασμών του 2013) οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ και τον ιατρικό-κλινικό έλεγχο οι ιδιωτικές εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή