Χωριά για ηλικιωμένους Ευρωπαίους

Χωριά για ηλικιωμένους Ευρωπαίους

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεφύρωση του χάσματος γενεών αλλά και συμφιλίωση Βόρειας και Νότιας Ευρώπης οραματίζεται το νέο φιλόδοξο project της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας ProWork. Η φιλοσοφία του εγχειρήματος στηρίζεται σε μια δίκαιη ανταλλαγή. Ο πληττόμενος από την κρίση Νότος θα προσφέρει αυτό που διαθέτει σε αφθονία: ήλιο, θάλασσα και εργατικό δυναμικό. O Bορράς θα συμβάλει με χιλιάδες ηλικιωμένους, που διψούν να βρεθούν μακριά από την γκρίζα πατρίδα τους και να απολαύσουν το εύκρατο κλίμα της Μεσογείου. Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία ή η αναγέννηση εγκαταλελειμμένων χωριών στις τέσσερις χώρες, όπου θα παραθερίζουν Βορειοευρωπαίοι συνταξιούχοι. Η εν λόγω πρωτοβουλία γεννήθηκε από τη συνέργεια ομάδων νέων επαγγελματιών και φοιτητών: της ThessaloWiki σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης του ΑΠΘ και τον Δήμο Θεσσαλονίκης μέσω του προγράμματος «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαία 2014», της ICLS της Ιταλίας, της ομάδας ProWork της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Η ιδέα δεν είναι διόλου εξωπραγματική, καθώς ατύπως παρόμοια χωριά με μετοίκους άτομα της τρίτης ηλικίας απ’ όλη την Ευρώπη συναντούμε στην Κρήτη και την Πελοπόννησο.

«Στόχος μας δεν είναι να κτιστούν νέα χωριά, αλλά να ανακαινισθούν και να κατοικηθούν εκ νέου οικισμοί στα όρια υπαρχόντων χωριών στη Β. Ελλάδα» εξηγεί στην «Κ» ο κ. Μπάμπης Παπαϊωάννου, συντονιστής του προγράμματος. Για την υλοποίηση της ιδέας θα «στρατευθούν» πολλοί νέοι, φοιτητές του Πολυτεχνείου, της κοινωνικής εργασίας και ευρύτερα των ανθρωπιστικών επιστημών, αλλά και άνεργοι από την τοπική κοινωνία. «Υπολογίζουμε ότι θα έχουμε έως το τέλος του καλοκαιριού επιλέξει τον ενδεδειγμένο τόπο» απαντά ο κ. Παπαϊωάννου «όπου σε περίπου δέκα κατοικίες, που συν τω χρόνω θα διαμορφωθούν κατάλληλα για να φιλοξενηθούν ηλικιωμένοι, θα μπορούν να μείνουν εναλλάξ περί τα εκατό άτομα, ενώ αντίστοιχα περίπου 100 νέοι θα έχουν εργαστεί σε διάφορα πόστα». Ηδη έχει γίνει σχετική έρευνα αγοράς. «Εχουμε επικοινωνήσει με ασφαλιστικά Ταμεία Σκανδιναβικών χωρών, τα οποία προβλέπουν σχετικά κονδύλια για παραθερισμό σε νότιες χώρες, των οποίων η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική». Για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, που προβλέπεται να αποφέρει καρπούς από το καλοκαίρι του 2015, φαίνεται να έχει δείξει ενδιαφέρον η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Θερμοί υποστηρικτές του προγράμματος, του οποίου η πανευρωπαϊκή έναρξη γίνεται σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, είναι τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, που θα αποστείλει μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό, όσο και ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. «Είχα πρωτοκάνει αυτή τη σκέψη αρχές του ’90, όταν δραστηριοποιούμην στο Νυμφαίο» διηγείται ο κ. Γιάννης Μπουτάρης. «Ανάμεσα στο Νυμφαίο και την Καστοριά βρίσκεται ένα εντελώς εγκαταλελειμμένο χωριό, η Επισκοπή» εξηγεί ο κ. Μπουτάρης, που είχε ξεκινήσει να διερευνά το ζήτημα. «Τα ακατοίκητα σπίτια, δυστυχώς, εμπίπτουν σ’ ένα περίπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς είναι μοιρασμένα σε πολλούς κληρονόμους, οι οποίοι συχνά έχουν σκορπίσει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα» διευκρινίζει ο κ. Μπουτάρης. Ευτυχώς, αυτό δεν αποτελεί κανόνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή