ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΕΚΑ: Έγκριση σε τρία νέα έργα πολεοδόμησης στην Κρήτη

ypeka-egkrisi-se-tria-nea-erga-poleodomisis-stin-kriti-2011933

Το «πράσινο φως» για δύο έργα πολεοδόμησης συνολικής έκτασης 920,4 στρεμμάτων στο δήμο Αγίου Νικολάου Λασιθίου και ένα 410 στρεμ. στο δήμο Χανίων, άναψε με την υπογραφή των περιβαλλοντικών όρων από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη. Ο συνολικός εξυπηρετούμενος πληθυσμός των οικισμών εκτιμάται σε 6.200 κατοίκους, γεγονός που, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, αναμένεται να ενδυναμώσει σημαντικά την ανάπτυξη τοπικών κοινωνιών.

Ειδικότερα, η συνολική προς πολεοδόμηση επιφάνεια των Περιοχών Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ), πρόκειται να αξιοποιηθεί οικιστικά με τη δημιουργία δύο οικισμών παραθεριστικής κατοικίας και ενός κύριας κατοικίας, καθώς και με την κατασκευή των βασικών δικτύων υποδομής.

Κάθε οικισμός θα περιλαμβάνει: οικοδομικά τετράγωνα, όπου η επιτρεπόμενη χρήση θα είναι η αμιγής κατοικία, πυρήνα κοινόχρηστων λειτουργιών με χώρους για κοινωφελείς εγκαταστάσεις, αναψυκτήριο/χώρο συγκέντρωσης, καταστήματα εμπορίου/υπηρεσιών, και αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές κ.λπ.

Επίσης, στα σχέδια υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για χώρους κοινοχρήστου πρασίνου, που εκτείνονται σε όλη την έκταση του οικισμού, για δρόμους κυκλοφορίας οχημάτων, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, χώρους στάθμευσης και πεζοδρόμους που ενοποιούν τους χώρους πρασίνου σχηματίζοντας "πράσινο" δίκτυο.

Τέλος, προβλέπονται δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων και ακαθάρτων υδάτων, δίκτυα ηλεκτροδότησης, τηλεφωνοδότησης, καθώς και εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων με συστήματα ανακύκλωσης/επαναχρησιμοποίησης του επεξεργασμένου νερού ή σύνδεση με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της περιοχής.