«Η γνώση ενώνει ανθρώπους από όλο τον κόσμο»

«Η γνώση ενώνει ανθρώπους από όλο τον κόσμο»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βαχάν από την Αρμενία είναι στον τρίτο χρόνο φοίτησης στο πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών. Τρία απογεύματα την εβδομάδα ανεβαίνει τη σκάλα του Μακεδονικού Ινστιτούτου Εργασίας στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το οποίο ταιριαστά είναι στην κινεζική συνοικία της πόλης, για να μπει στην τάξη μαζί με άλλους ενήλικους μαθητές από όλο τον κόσμο. «Το κλίμα μεταξύ μας είναι ζεστό. Ανταλλάσσουμε σημειώσεις, φωτοτυπίες και είναι ωραίο που συναντάς ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Μαθαίνεις για τους πολιτισμούς τους. Η γνώση μάς ενώνει», λέει.

Το σχολείο στο οποίο αναφέρεται είναι το κοινωνικό σχολείο, «Ο Οδυσσέας», που λειτουργεί από το 2000 αδιαλείπτως, αποκλειστικά με εθελοντές. Ο εκπαιδευτικός Αντώνης Γαζάκης και μια ομάδα εκπαιδευτικών, που μέσα στα χρόνια πλαισιώθηκε από μια κοινότητα Ελλήνων και μεταναστών εθελοντών, προσφέρουν στους μετανάστες που επιθυμούν να μάθουν ελληνικά όχι απλώς ένα διδακτικό πρόγραμμα επαγγελματικού επιπέδου χωρίς κόστος, αλλά και ένα υποδειγματικό περιβάλλον κοινωνικής ένταξης.

Ο Γιάννι Μέμα, από την Αλβανία, είναι ένας από τους πρώτους μαθητές που έχουν παραμείνει στην κοινότητα.

«Οταν ήρθα το 2000, ήμουν δεκαοκτώ ετών, είχα αναγκαστεί να παρατήσω το σχολείο και να μεταναστεύσω και ήμουν στη Θεσσαλονίκη χωρίς χαρτιά. Φυσικά δεν σκεφτόμουν τις σπουδές, αλλά πώς θα επιβιώσω. Ο “Οδυσσέας” μού γέννησε την επιθυμία για μάθηση και με έβαλε στον σωστό δρόμο», θυμάται. Πράγματι, ο Γιάννι σπούδασε ηχοληψία και πληροφορική και τώρα προσφέρει δωρεάν μαθήματα στο σχολείο μαζί με τη σύζυγό του, την οποία γνώρισε στην κοινότητα και η οποία διδάσκει ρωσικά σε Ελληνες μαθητές.

Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί περίπου 7.000 άτομα, από τα οποία έχουν πραγματικά φοιτήσει περίπου 5.000. Από το 2008 και μετά έχει προστεθεί μια σημαντική μερίδα Ελλήνων μαθητών οι οποίοι πηγαίνουν για να διδαχθούν ξένες γλώσσες, μη μπορώντας να πληρώσουν.

Ο «Οδυσσέας» βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα το περασμένο διάστημα εξαιτίας μιας επιδότησης, συνολικά 15.000 ευρώ, που έλαβε από το 2002 ώς το 2006 και για την οποία θεωρήθηκε ΜΚΟ. Η εφορία άσκησε έλεγχο και βρήκε ότι δεν εκδίδει αποδείξεις, με αποτέλεσμα να επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους 72.000 ευρώ και να ασκήσει αγωγή εναντίον του Αντ. Γαζάκη. Βεβαίως, όχι μόνο δεν έχει έσοδα ο «Οδυσσέας», αλλά αντίθετα οι καθηγητές του βάζουν από την τσέπη τους. «Ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν αντιδράσαμε είναι γιατί κάποιοι είμαστε εκπαιδευτικοί και μπορεί πολύ εύκολα να βρεθούμε σε διαθεσιμότητα, παρότι έχουμε δίκιο», λέει ο κ. Γαζάκης.

Ευτυχώς αντέδρασαν οι χρήστες του ελληνικού twitter, οι οποίοι την περασμένη Τετάρτη πραγματοποίησαν online διαμαρτυρία με περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες μηνύματα, τα οποία βομβάρδισαν το Διαδίκτυο για μία ώρα. Στο αίτημα ανταποκρίθηκε ο γενικός γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος αναγνώρισε το πρόβλημα και ανακοίνωσε από τον λογαριασμό του ότι ψάχνει να βρει λύση. Απέδωσε την όλη υπόθεση στον υπερβάλλοντα ζήλο των εφοριακών και όχι σε πρόθεση. Ανεπίσημες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το ζήτημα θα λυθεί σύντομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή