Πώς στήθηκε η μεγάλη απάτη με ιατρικά, χειρουργικά είδη

Πώς στήθηκε η μεγάλη απάτη με ιατρικά, χειρουργικά είδη

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για κακουργηματική απάτη εις βάρος του Δημοσίου, φοροδιαφυγή και «ξέπλυμα» κατηγορείται ο 51χρονος ιδιοκτήτης της εταιρείας εμπορίας ιατρικών και χειρουργικών ειδών «ST Medical», ο οποίος συνελήφθη την Πέμπτη από την Οικονομική Αστυνομία.

Η δράση του ήρθε στο φως έπειτα από έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνου, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. Ο συλληφθείς είχε συνάψει συμβάσεις με μεγάλα δημόσια νοσοκομεία και πωλούσε ιατρικά είδη σε τιμές μεγαλύτερες των κανονικών. Από την αστυνομική και εισαγγελική έρευνα διαπιστώθηκε ότι το διάστημα 2008 – 2010 ο συλληφθείς εισέπραξε από πωλήσεις ιατρικών ειδών 29,3 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος που κατέβαλε για την αγορά τους ήταν «μόλις» 8,5 εκατ. ευρώ. Το παράνομα εισπραχθέν ποσό των 20,7 εκατ. ευρώ (αντιστοιχεί φόρος εισοδήματος 5,1 εκατ. ευρώ) δεν εντοπίστηκε από την έρευνα, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., διακινήθηκε σε μετρητά με άγνωστους προς το παρόν αποδέκτες.

Ο 51χρονος προμηθευόταν αρχικά ιατρικά είδη από την Τσεχία και την Ουγγαρία για λογαριασμό της εταιρείας του, ST Medical. Προκειμένου να επιτυγχάνει την υπερκοστολόγηση, εμφάνιζε εικονικά τιμολόγια σύμφωνα με τα οποία η ST Medical δεν αγόραζε απευθείας τα ιατρικά είδη από τους ξένους «οίκους», αλλά διά μέσου κυπριακής εταιρείας με την επωνυμία Praxis, που όμως ανήκε στον ίδιο! Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο συλληφθείς πωλούσε τελικά τα ιατρικά είδη στα ελληνικά νοσοκομεία σε τιμές κατά μέσο όρο 241% υψηλότερες των κανονικών.

Ταυτόχρονα, όμως, φρόντιζε ώστε οι τιμές να μην ξεπερνούν το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο τιμών που καθορίζεται από το εκάστοτε ΦΕΚ. Προέκυψε επίσης ότι ο 51χρονος «σκηνοθέτησε» δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο εταιρειών του ούτως ώστε να παρουσιάσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η ST Medical έπειτα από δικαστικό διακανονισμό εξυπηρετούσε οφειλή προς την εταιρεία Praxis. Από την ΕΛ.ΑΣ. κατασχέθηκαν δύο Ι.Χ., καθώς και 20.000 ευρώ σε μετρητά που βρέθηκαν στο σπίτι του 51χρονου στη Γλυφάδα. Στο πλαίσιο της έρευνας, υπήρξε συνεργασία με τις αρχές της Κύπρου, ενώ ζητήθηκε η συνδρομή (λόγω εξειδικευμένης τεχνογνωσίας) της Ολλανδικής Δημοσιονομικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ερευνας. Η δικογραφία που σχημάτισε για την υπόθεση η Οικονομική Αστυνομία αποτελείται από περίπου 20.000 σελίδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή