Το ΟΠΑ ζητεί δική του αστυνομία

Το ΟΠΑ ζητεί δική του αστυνομία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας ζητεί η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) για να προστατεύει την ασφάλεια του ιδρύματος και να αντιμετωπίζει το παρεμπόριο που πραγματοποιείται επί του πεζοδρομίου της οδού Πατησίων, μπροστά από την είσοδο του κεντρικού κτιρίου του πανεπιστημίου.

Ειδικότερα, το ΟΠΑ θα λειτουργήσει ξανά τη Δευτέρα, καθώς το ίδρυμα έκλεισε από την Τετάρτη με απόφαση της πρυτανείας έπειτα από βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. για απομάκρυνση των αλλοδαπών μικροπωλητών γύρω από το κτίριο.

«Κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων, διαδραματίζονται βίαια επεισόδια σοβαρής έκτασης μεταξύ της αστυνομίας, των ασκούντων το παρεμπόριο, καθώς και υποστηρικτών τους. Ως αποτέλεσμα, έχει τεθεί κατ’ επανάληψιν σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των μελών της κοινότητάς μας και έχει διαταραχθεί σε σοβαρό βαθμό η ομαλή λειτουργία τού Πανεπιστημίου», ανέφερε χθες η Σύγκλητος, η οποία, αφού ενέκρινε τους χειρισμούς του πρύτανη, τόνισε: «Είναι ανάγκη άμεσα να αναπτυχθούν οι κατάλληλες θεσμικές και οργανωτικές υποδομές για την ασφάλεια στα πανεπιστήμιά μας».

Κατόπιν τούτων, η Σύγκλητος τονίζει ότι «είναι ανάγκη η Πολιτεία, και ιδιαίτερα το εποπτεύον υπουργείο Παιδείας, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να μεριμνήσουν ώστε να υπάρξει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, που σήμερα απουσιάζει, το οποίο θα ρυθμίζει θέματα ασφάλειας στα ΑΕΙ και βάσει του οποίου θα οργανωθούν και θα στελεχωθούν σε κάθε ΑΕΙ υπηρεσίες που θα επιλαμβάνονται θεμάτων ασφάλειας και προστασίας των μελών και της περιουσίας των Ιδρυμάτων. Επίσης, είναι αναγκαίο να χρηματοδοτηθούν τα ΑΕΙ για την ανάπτυξη αυτών των υποδομών. Επισημαίνεται ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, με απόφασή της από τον Νοέμβριο 2012, έχει διαπιστώσει την αναγκαιότητα των παραπάνω και έχει επανειλημμένα ζητήσει τη συνδρομή του υπουργείου Παιδείας για την υλοποίησή τους».

Κι όμως, υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας, αφού το άρθρο 6 (στην παράγραφο 1ιβ) του νόμου 4009/2011 δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ίδρυμα να μεριμνήσει για τα θέματα φύλαξης του ιδρύματος και της περιουσίας του. Φτάνει το ΟΠΑ να είχε συγκροτήσει Εσωτερικό Κανονισμό και Οργανισμό Λειτουργίας. Ομως από το 2011, όταν ψηφίστηκε ο νόμος, έως σήμερα το ίδρυμα (όπως και η πλειονότητα των υπολοίπων) αδράνησε και μόλις πρόσφατα ξεκίνησε τις σχετικές διαδικασίες. Για τους λόγους αυτούς η πρόταση της Συγκλήτου για νέο θεσμικό πλαίσιο (που είναι βέβαιο ότι θα καθυστερήσει) και για χρηματοδότηση (που είναι δύσκολη την τρέχουσα περίοδο) ήχησε ως μία προσπάθεια μετάθεσης της ευθύνης του προβλήματος.

Σαμαράς – Αρβανιτόπουλος

Τέλος, τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν τα ζητήματα της εφαρμογής της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ (εκκρεμεί η διαδικασία σε Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΕΜΠ) και των καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης (από τους 1.845 που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα 212 δεν έχουν επανατοποθετηθεί). Χθες, μέλη της ΟΛΜΕ είχαν συνάντηση με τον κ. Αρβανιτόπουλο για το θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή