Απεργεί η ΟΛΜΕ ώς και την Παρασκευή

Απεργεί η ΟΛΜΕ ώς και την Παρασκευή

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αντίστροφη μέτρηση για την απόλυση των 204 εκπαιδευτικών της τεχνολογικής εκπαίδευσης έχει αρχίσει, καθώς το προσεχές Σάββατο ολοκληρώνεται το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας, μέσα στο οποίο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επανατοποθετηθούν σε θέση του δημόσιου τομέα. Χθες, το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ συναντήθηκε για το θέμα με συνεργάτες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενώ για σήμερα το μεσημέρι (1.30 μ.μ.) έχει προγραμματισθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Οσο η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει τόσο μειώνονται και οι πιθανότητες απορρόφησης των εκπαιδευτικών. Ηδη, η ΟΛΜΕ έχει εξαγγείλει απεργία από αύριο έως και την Παρασκευή.

Ειδικότερα, στις 22 Μαρτίου ολοκληρώνεται η οκτάμηνη προθεσμία τοποθέτησης σε θέσεις Δημοσίου των 1.845 εκπαιδευτικών τεχνικής εκπαίδευσης που τέθησαν σε διαθεσιμότητα τον περασμένο Ιούλιο. Από τους 1.845 διαθεσίμους έχει προκηρυχθεί θέση για τους 1.261, ενώ υπάρχει δέσμευση του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου για προκήρυξη 380 νέων θέσεων. Ετσι, μένουν 204 εκπαιδευτικοί για τους οποίους δεν υπάρχει πρόβλεψη για προκήρυξη θέσεων, ενώ η ΟΛΜΕ δεν δέχεται, επίσης, εκπαιδευτικοί με πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να τοποθετηθούν σε θέσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (βοηθοί νοσηλευτών) στο υπ. Υγείας.

Τα μηνύματα πάντως από το υπ. Παιδείας για την προοπτική απορρόφησης των 204 δεν είναι θετικά, με αποτέλεσμα να θεωρείται βέβαιη η πυροδότηση νέας έντασης στον χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ηδη η ΟΛΜΕ έχει εξαγγείλει πρόγραμμα κινητοποιήσεων που φθάνει έως και την 25η Μαρτίου.

Ενημέρωση καθηγητών

Συγκεκριμένα, σήμερα θα πραγματοποιηθούν περιοδείες στα σχολεία των διοικητικών συμβουλίων των τοπικών ενώσεων καθηγητών (ΕΛΜΕ) μαζί με τις επιτροπές αγώνα και εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα, για την ενημέρωση των καθηγητών σχετικά με την αναγκαιότητα της μαζικής συμμετοχής τους στην απεργία. Παράλληλα, καλούνται οι ΕΛΜΕ με δικές τους αποφάσεις να οργανώσουν αποκλεισμούς σχολείων και Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η ΟΛΜΕ θα συμμετάσχει στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ αύριο και την Πέμπτη, ενώ έχει προκηρύξει και η ίδια 24ωρη απεργία για την Παρασκευή 21 Μαρτίου. Η απόφαση αυτή εγκρίθηκε από το 74,3% των ΕΛΜΕ που εκπροσωπούν το 76,4% των ψήφων. Επίσης, την Παρασκευή θα οργανωθεί πανελλαδική συγκέντρωση στην Πλ. Κλαυθμώνος (11 π.μ.) και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας (3 μ.μ.) όπου θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο για την επιμόρφωση των σχολικών συμβούλων – αξιολογητών.

Τέλος, η ΟΛΜΕ καλεί τις ΕΛΜΕ «να αναλάβουν κινηματικές δράσεις στις 25 Μαρτίου, αναδεικνύοντας τα προβλήματα της εκπαίδευσης» όπως λέει, προτείνοντας ουσιαστικά στους εκπαιδευτικούς να διαμαρτυρηθούν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα και των μαθητικών παρελάσεων στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας.

«Πόλεμος» για τα σεμινάρια

Διαφορετική εικόνα για τη συμμετοχή των στελεχών εκπαίδευσης στα επιμορφωτικά σεμινάρια για την αξιολόγηση, τα οποία έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο, δίνουν το υπουργείο Παιδείας και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ). Το μεν υπουργείο υποστηρίζει πως η συμμετοχή ήταν καθολική, η δε ΔΟΕ ότι συμμετείχε μόλις το 39% των στελεχών, αφού συνδικαλιστές εμπόδισαν τους εκπαιδευτικούς να εισέλθουν στο κτίριο του υπουργείου.

Ειδικότερα, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχε προγραμματισθεί σεμινάριο επιμόρφωσης στελεχών εκπαίδευσης (γενικοί διευθυντές και διευθυντές του υπουργείου Παιδείας, περιφερειακοί διευθυντές Εκπαίδευσης, προϊστάμενοι Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, καθώς και όλοι οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτευροβάθμιας Εκπαίδευσης).

Ομως, μέλη της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, που αντιδρούν στην αξιολόγηση διότι θεωρούν ότι είναι ένα μέσο για να χειραγωγηθούν οι εκπαιδευτικοί και κάποιοι ακόμη και να απολυθούν, έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο, εμποδίζοντας τα στελέχη να εισέλθουν. «Η επιχείρηση της έναρξης των σεμιναρίων των στελεχών εκπαίδευσης για την αξιολόγηση απέτυχε παταγωδώς.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιστράτευσε πολλές διμοιρίες των ΜΑΤ για να αντιμετωπίσει τους συγκεντρωμένους εκπαιδευτικούς. Δακρυγόνα και βία χρησιμοποιήθηκαν σε αφθονία, για μία ακόμη φορά, ως “εργαλεία” για την εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής», ανέφερε η ΔΟΕ, λέγοντας ότι «μόλις 62 στελέχη από τα 160 που κλήθηκαν να συμμετάσχουν καταδέχτηκαν να παρακολουθήσουν το ακυρωμένο σεμινάριο της βίας και της ντροπής· είναι κόλαφος για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου».

Υπουργείο: 155 από 167

Πάντως, το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του τόνισε ότι «με απόλυτη επιτυχία υλοποιήθηκε το πρώτο σεμινάριο επιμόρφωσης. Η συμμετοχή ήταν καθολική, καθώς συμμετείχαν 155 από τα 167 στελέχη διοίκησης της Εκπαίδευσης. Απουσίασαν δώδεκα διευθυντές Εκπαίδευσης για υπηρεσιακούς και προσωπικούς λόγους, οι οποίοι και θα επιμορφωθούν εξ αποστάσεως».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή