Πρεμιέρα για τα πολυϊατρεία ΠΕΔΥ

Πρεμιέρα για τα πολυϊατρεία ΠΕΔΥ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγουν ξανά σήμερα –μετά ένα μήνα αναστολής της λειτουργίας τους– τα πολυϊατρεία πρώην ΕΟΠΥΥ και νυν ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας). Η περίοδος διαθεσιμότητας του προσωπικού των πολυϊατρείων ολοκληρώθηκε χθες και σήμερα γιατροί και εργαζόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις μονάδες Υγείας οι οποίες περνούν τυπικά από τον ΕΟΠΥΥ στο ΠΕΔΥ. Προς το παρόν οι μονάδες δεν θα δέχονται πολίτες, καθώς, όπως ξεκαθάρισε χθες ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, θα χρειαστούν λίγες ημέρες έως ότου τεθούν σε λειτουργική ετοιμότητα τα πολυϊατρεία. Και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην «Κ» ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, εάν κάποιος πολίτης μπερδευτεί και απευθυνθεί σήμερα σε κάποιο από τα πολυϊατρεία, «θα τον καλωσορίσουμε και θα του εξηγήσουμε ότι θα μπορούμε να τον εξυπηρετούμε από την ερχόμενη εβδομάδα».

Οταν πλέον οι μονάδες αρχίσουν να δέχονται ξανά πολίτες –ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, δωρεάν–, θα λειτουργούν πέντε ημέρες την εβδομάδα, από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ., ενώ το ωράριο εργασίας των γιατρών προβλέπεται να είναι οκτάωρο με δύο βάρδιες (7 π.μ. έως 3 μ.μ. και 11 π.μ. έως 7 μ.μ.) ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε μονάδας. Σε κάθε μονάδα θα ορίζεται γιατρός υποδοχής που θα δέχεται έκτακτα περιστατικά. Οι υπόλοιποι γιατροί θα δέχονται κατόπιν ραντεβού ή έπειτα από παραπομπή από τον γιατρό υποδοχής.

Πάντως, χθες οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υγειονομικών Περιφερειών ΥΠΕ έδιναν μάχη με τον χρόνο προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για τη σημερινή ημέρα. Ειδικότερα, χθες έπρεπε να συγκροτηθούν από τις ΥΠΕ οι επιτροπές παραλαβής των μονάδων Υγείας, να οριστούν οι υπεύθυνοι των μονάδων και να εκδοθεί η πράξη μετάταξης του προσωπικού που υπέβαλε αίτηση για παραμονή στο ΠΕΔΥ. Από πλευράς ΕΟΠΥΥ, είχαν ήδη συγκροτηθεί οι Επιτροπές Παράδοσης των μονάδων. Σήμερα, θα συνταχθεί πρακτικό παράδοσης – παραλαβής, η οποία θα γίνει από τις αρμόδιες επιτροπές. Οσοι έκαναν αίτηση για ένταξη στο ΠΕΔΥ οφείλουν να παρουσιαστούν στις μονάδες Υγείας –νομαρχιακές και τοπικές– στις οποίες ανήκαν διοικητικά. Σε περίπτωση που κάποιος δεν υπαγόταν διοικητικά σε κάποια από αυτές τις μονάδες, οφείλει να παρουσιαστεί στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας του ΕΣΥ. Είναι ενδεικτικό ότι από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής απεστάλη μήνυμα στα κινητά των γιατρών και εργαζομένων των πολυϊατρείων, με το οποίο τους ενημέρωναν ότι θα πρέπει σήμερα να εμφανιστούν στις μονάδες τους, ενώ ειδοποιήθηκαν και τα συνδικαλιστικά τους όργανα. Υπενθυμίζεται ότι από τους περίπου 5.000 γιατρούς των πολυϊατρείων σχεδόν οι μισοί έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να συνεχίσουν στο ΠΕΔΥ, ωστόσο ενδέχεται να υπάρχουν και από αυτούς «διαρροές».

Διαθέσιμες επισκέψεις

Εν τω μεταξύ, από χθες οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να βλέπουν τα «ελεύθερα» ραντεβού όλων των συμβεβλημένων γιατρών του Οργανισμού. Στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ, www.eopyy.gov.gr στο πεδίο «Διαθέσιμες Ιατρικές Επισκέψεις», οι ασφαλισμένοι μπορούν να μάθουν ποιοι γιατροί έχουν ακόμη περιθώριο να δεχθούν ασθενείς δωρεάν και να τους αναζητήσουν ανά περιοχή και ειδικότητα που επιθυμούν. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα να αναζητήσουν ένα συγκεκριμένο γιατρό με βάση το ονοματεπώνυμό του και να διαπιστώσουν εάν έχει συμπληρώσει το μηνιαίο πλαφόν των επισκέψεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή