Κάλπες με e-ψηφοφορία στο ΑΠΘ

Κάλπες με e-ψηφοφορία στο ΑΠΘ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά αναπληρωτές του όρισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιωάννης Μεσσήνης, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την αντίδραση του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Ετσι, το φαινόμενο των προβληματικών σχέσεων ανάμεσα σε πρυτάνεις και Συμβούλια στα κεντρικά ΑΕΙ φαίνεται να μεταδίδεται και στα περιφερειακά ΑΕΙ. Την ίδια στιγμή, τα Συμβούλια του ΑΠΘ και της ΑΣΚΤ εξέδωσαν διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στις πρυτανικές εκλογές, σύμφωνα με τον νόμο 4009/2011 (μπορεί να υποβάλουν αίτηση Ελληνες πανεπιστημιακοί που εργάζονται ως πλήρους απασχόλησης σε ελληνικό ή ξένο ΑΕΙ). Οι εκλογές στο ΑΠΘ θα διεξαχθούν στις 12 Ιουνίου με ηλεκτρονική ψηφοφορία και όχι με κάλπη, ώστε να αποτραπούν οι όποιες προσπάθειες φοιτητών να διακόψουν την ψηφοφορία «κλέβοντας» τις κάλπες.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο του Παν. Θεσσαλίας δεν ενέκρινε την πρόταση του πρύτανη για την ανανέωση της θητείας των επτά αναπληρωτών του, στους τομείς Υποδομών και Τεχνικών Εργων, Οικονομικού Προγραμματισμού, Επιστημονικής Ερευνας και Ανάπτυξης, Φοιτητικής Μέριμνας, Οργάνωσης και Λειτουργίας των Διοικητικών Υπηρεσιών, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και τέλος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο δεν ενέκρινε την πρόταση του πρύτανη επειδή «δεν έχει ακόμη κατατεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο ο Οργανισμός του Ιδρύματος, ο οποίος κατά τον νόμο ορίζει τον αριθμό αναπληρωτών πρύτανη». «Ο αριθμός των 7 αναπληρωτών δεν είναι εύλογος από τη στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα των ΑΕΙ (16 από τα 19) διαθέτει 2 ή 3, ενώ πολύ μεγαλύτερα ή με παρόμοια πολυεδρικότητα ΑΕΙ δεν έχουν περισσότερους από τρεις». Ακόμη, «ο μεγάλος αριθμός αναπληρωτών έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα συντονισμού του διοικητικού έργου στο Παν. Θεσσαλίας και σύγχυσης καθηκόντων».

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση της Συγκλήτου, η οποία ανέφερε ότι η απόφαση του Συμβουλίου δεν είναι τεκμηριωμένη, ενώ υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του. Επίσης, η Σύγκλητος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν έχει διαπιστώσει προβλήματα ελλιπούς συντονισμού του διοικητικού έργου ή σύγχυσης καθηκόντων ως απόρροια του πλήθους των αναπληρωτών», «δεν θεωρεί ότι το πλήθος και η παρουσία των αναπληρωτών στις συνεδριάσεις του σώματος “διαστρεβλώνει” τη λειτουργία του και “αποδυναμώνει” τον ρόλο του».

Αποστολοσ Λακασασ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή