Συνεχείς κατολισθήσεις σε Ηλεία, Αχαΐα

Συνεχείς κατολισθήσεις σε Ηλεία, Αχαΐα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Οι μεγάλες πυρκαγιές του 2007, οι βροχοπτώσεις, τα υπόγεια ύδατα, τα ρήγματα φαίνεται να ευθύνονται για τις συνεχείς κατολισθήσεις που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό σε Ηλεία και Αχαΐα, προκαλώντας ζημιές σε οδικά δίκτυα, υποδομές και σπίτια. Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αχαΐας της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, αναφέρεται ότι την τελευταία επταετία οι ερευνητές του Εργαστηρίου Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν καταγράψει 370 περιστατικά κατολισθήσεων, που έχουν προκαλέσει ζημιές εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτικές περιουσίες, δρόμους και δίκτυα.

Ειδικόπτερα, στην Ηλεία τα σημαντικότερα προβλήματα έχουν εντοπιστεί σε επτά σημεία του δρόμου Πύργου – Οινόης, στον δρόμο Οινόης – Κουτσοχέρας, σε τρία σημεία του δρόμου από Αρχαία Ολυμπία προς Λάλα, σε δύο σημεία του δρόμου από Φιγαλεία προς Πετράλωνα, στον δρόμο από Ζαχάρω προς Λογγό και από Κρέστενα προς Ανδρίτσαινα, σε δύο σημεία του δρόμου από Γεράκι – Περιστέρι, στον δρόμο από Σιμόπουλο προς Ανθώνα κ.ά. Επίσης προβλήματα από τις κατολισθήσεις έχουν καταγραφεί σε Κατάκολο, Βούναργο, Καυκανιά, Φρίξα, Περιστέρι, Αγία Αννα, Πέρσαινα κ.ά.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας αποφάσισε την ένταξη στο ετήσιο επενδυτικό πρόγραμμα του 2014 της μελέτης γεωλογικής καταλληλότητας κατολισθαίνουσας περιοχής της Καυκανιάς Αρχαίας Ολυμπίας, τη γεωτεχνική μελέτη και έρευνα για την αποκατάσταση κατολίσθησης στην κοινότητα Βούναργου Πύργου και τη μελέτη διερεύνησης και αντιμετώπισης κατολισθήσεων σε θέσεις της επαρχιακής οδού Πύργου – Οινόης. Οπως επισήμανε ο περιφερειάρχης Δ. Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας, «έχουμε φροντίσει και υπάρχει αποθεματικό για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών». Για το Κατάκολο θα υπάρξει συνεργασία της περιφέρειας με το ΙΓΜΕ και καθηγητές του Παν. Πατρών.

Οσον αφορά την Αχαΐα, γίνονται εργασίες για προσωρινή αποκατάσταση του οδοστρώματος της ε.ο. Πατρών – Τρίπολης μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε στο ύψος της Καλλιθέας Αχαΐας.

Κατολισθήσεις γίνονται και στην παλαιά ε.ο. Πατρών – Κορίνθου, στο ύψος του Πλατάνου Αιγιαλείας, στον δρόμο Πατρών – Καλαβρύτων μέσω Χαλανδρίτσας και στον δρόμο Πούντας – Καλαβρύτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή