Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ο δείκτης ευτυχίας στην Ελλάδα

Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ο δείκτης ευτυχίας στην Ελλάδα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσαρεστημένοι από την ποιότητα της ζωής τους δηλώνουν οι Ελληνες μεταξύ των υπόλοιπων Ευρωπαίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (δείκτης ευτυχίας 6,2 μονάδες), με την κατάταξή τους σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (7,1 μονάδες). Με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του 2012, το αίσθημα αυτό τους κατατάσσει στη 17η θέση (μεταξύ 19 θέσεων της κατάταξης) μαζί με τη Λεττονία, αλλά σε ελαφρώς καλύτερη μοίρα από τη Βουλγαρία με τον δείκτη στις 5,5 μονάδες και την Ουγγαρία στις 5,8 μονάδες. Τη μεγαλύτερη ικανοποίηση για τη ζωή τους εκφράζουν οι άνθρωποι στη Δανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Οπως είναι αναμενόμενο, μία από τις βασικές μεταβλητές στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. για την αξιολόγηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, άρα και των συνθηκών ζωής, είναι το ΑΕΠ, το οποίο εμπλουτίζεται και από άλλους παράγοντες. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται το μέσο εισόδημα, η αγοραστική δύναμη, η μακροπρόθεσμη ανεργία, το προσδόκιμο ζωής, η αδυναμία να αντεπεξέλθει κανείς σε έκτακτα έξοδα και το ποσοστό αυτοκτονιών.

Επιπλέον, ως μία από τις επιμέρους μεταβλητές που συναπαρτίζουν τον δείκτη ευτυχίας συνεκτιμάται το επίπεδο εκπαίδευσης (με αναφορά σε όσους εγκατέλειψαν το σχολείο), καθώς και η διαφορά μισθών μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ο μέσος όρος για όσους δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους είναι στην Ε.Ε. των «28» οι 12,7 μονάδες, με τον υψηλότερο των 24,9 μονάδων στην Ισπανία και τον χαμηλότερο στη Σλοβενία των 4,4 μονάδων. Οι μεγαλύτερες εισοδηματικές ανισότητες παρατηρούνται στην Εσθονία και οι μικρότερες στη Σλοβενία. Η Eurostat παρατηρεί ότι δεν υπάρχει σαφής συσχετισμός μεταξύ σχολικής διαρροής και κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Εντούτοις, υπάρχει συσχετισμός μεταξύ επιπέδου υγείας και ΑΕΠ. Στην Ε.Ε. διακρίνονται τρεις υποκατηγορίες: η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη έχει χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής και σχετικά χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η Νότια υψηλότερο ΑΕΠ και προσδόκιμο ζωής κοντά στα υψηλότερα επίπεδα, ενώ η Δυτική και Βόρεια Ευρώπη διαθέτει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αλλά προσδόκιμο ζωής σχεδόν στα ίδια επίπεδα ή χαμηλότερο από ορισμένες χώρες του Νότου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή