Τέλος στα πλαστά πιστοποιητικά

Τέλος στα πλαστά πιστοποιητικά

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιτάχυνση των ελέγχων που αφορούν πλαστά πιστοποιητικά και τίτλους σπουδών, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι παρανόμως προσελήφθησαν στο Δημόσιο, ζητεί με εγκύκλιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο έλεγχος και οι διαδικασίες διασταύρωσης της νομιμότητας των στοιχείων που περιλαμβάνονται στους προσωπικούς φακέλους των υπαλλήλων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός ενός μηνός, ενώ εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι ζητείται άμεσα από το σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών να ενημερώσουν ηλεκτρονικά το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί μέχρι σήμερα για τη διασταύρωση της εγκυρότητας των δικαιολογητικών, αλλά και να γνωστοποιήσουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Πρώτη φάση ελέγχου

Υπό έλεγχο τίθενται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι ανεξαρτήτως της εργασιακής σχέσης με την οποία υπηρετούν, ωστόσο σε πρώτη φάση θα ελεγχθούν οι προσωπικοί φάκελοι και τα πιστοποιητικά του μόνιμου προσωπικού που απασχολείται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

«Κάνουμε μια προσπάθεια αποκατάστασης χρόνιων αδικιών και ενίσχυσης της αξιοπιστίας της δημόσιας διοίκησης. Βάζουμε τέλος σε ένα καθεστώς ανομίας, δημιουργώντας παράλληλα διαδικασίες και δομές που δεν θα επιτρέπουν την επανάληψη αυτών των απαράδεκτων φαινομένων στο μέλλον», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης ζητώντας την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Στην εγκύκλιο καταγράφεται αναλυτικά η διαδικασία για την αντιμετώπιση όσων εντοπιστούν να έχουν κάνει χρήση πλαστών πιστοποιητικών, ενώ προβλέπονται πειθαρχικές κυρώσεις και σε βάρος των οργάνων που ευθύνονται για τους παράνομους διορισμούς. Παράλληλα, κυρώσεις θα επιβάλλονται και σε όσους σπεύσουν να δηλώσουν παραίτηση… ενόψει ελέγχου.

Βάσει της εγκυκλίου, σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι έχει γίνει πρόσληψη, μετάταξη ή μετατροπή της σύμβασης μέσω πλαστών πιστοποιητικών, θα πρέπει να ανακαλείται ο διορισμός του υπαλλήλου ή να καταγγέλλεται η σύμβαση εργασίας του.

Επίσης, πειθαρχικές ευθύνες θα αντιμετωπίζουν τα όργανα που προέβησαν σε παράνομη πρόσληψη, διορισμό ή σε άλλη υπηρεσιακή μεταβολή, όσοι υπάλληλοι διαπιστωθεί ότι δολίως μετετάγησαν -υπό την προϋπόθεση ότι ο διορισμός ή η αρχική πρόσληψη έχουν γίνει νόμιμα-, καθώς και όσοι εντοπιστούν να έχουν παραποιήσει π.χ. βαθμολογία τίτλου σπουδών, υπό την προϋπόθεση ότι η βαθμολογία ήταν κριτήριο για τον διορισμό τους.

Υπό έλεγχο, όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο του κ. Μητσοτάκη, τίθενται και οι τίτλοι σπουδών του εξωτερικού, καθώς για να είναι έγκυροι, θα πρέπει να είναι επικυρωμένοι και επισήμως μεταφρασμένοι. Με την εγκύκλιο ζητείται η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να ελεγχθεί η γνησιότητα των συγκεκριμένων τίτλων, αλλά και η εγκυρότητα της πράξης ισοτιμίας τους για την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή