Βαλτώνουν οι έρευνες λόγω έλλειψης ειδικών

Βαλτώνουν οι έρευνες λόγω έλλειψης ειδικών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Εισαγγελείς και ανακριτές Διαφθοράς, που ερευνούν τις μεγάλες υποθέσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, σημειώνοντας κατά κοινή ομολογία επιτυχίες τα τελευταία δύο χρόνια, πελαγοδρομούν ανάμεσα σε ισολογισμούς, οικονομικά στοιχεία από ανοίγματα λογαριασμών και χιλιάδες σελίδες τραπεζικών δεδομένων.

Παρά το γεγονός ότι έχει ψηφιστεί διάταξη νόμου, που ισχύει, χωρίς να εφαρμόζεται, δεν έχουν διατεθεί ακόμα στις αρμόδιες δικαστικές αρχές ειδικοί εμπειρογνώμονες για να τις συνδράμουν στο δύσκολο έργο τους. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι στα εννέα ειδικά ανακριτικά γραφεία που χειρίζονται τις μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς στα δικαστήρια της Ευελπίδων, μόνον ένας είναι ο ειδικός επιστήμονας, τον οποίο «μοιράζονται» 18 ανακριτές, εννέα τακτικοί και άλλοι τόσοι επίκουροι.

Πρόκειται για τον ειδικό οικονομικό επιστήμονα Παν. Βλάχο, που είχε μελετήσει και «ξεσκονίσει» τα οικονομικά στοιχεία και τα αρχεία του Ακη Τσοχατζόπουλου, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στην αποκάλυψη σκοτεινών πτυχών στη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος, πολλών εκατ. ευρώ. Η μαρτυρία του μάλιστα στη δίκη Τσοχατζόπουλου και των λοιπών συγκατηγορουμένων του υπήρξε από τις πλέον ουσιώδεις. Ο κ. Βλάχος δεν προλαβαίνει να εξυπηρετεί τις τεράστιες ανάγκες των ανακριτών και κυριολεκτικά περιφέρεται από ανακριτικό γραφείο σε ανακριτικό γραφείο για να προλάβει να διαβάσει ισολογισμούς εταιρειών, ολόκληρες κούτες με στοιχεία από ανοίγματα λογαριασμών υπόπτων και κατηγορουμένων και να αποκρυπτογραφήσει τραπεζικά εξτρέ και χιλιάδες έγγραφα που καταφθάνουν από Ελβετία και αλλού σε ικανοποίηση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.

Οι ειδικοί ανακριτές, όπως και οι εισαγγελείς Διαφθοράς, έχουν από καιρό επισημάνει αρμοδίως το κατεπείγον της διάθεσης ειδικών εμπειρογνωμόνων προκειμένου να προχωρήσουν τις έρευνες σε υποθέσεις πολύ σημαντικές, όπως τα εξοπλιστικά. Ωστόσο, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου Δικαιοσύνης, ακόμα δεν έχει προχωρήσει το θέμα, με συνέπεια σημαντικότατες έρευνες να καθυστερούν. Χαρακτηριστική η περίπτωση του ειδικού ανακριτή Διαφθοράς Σπ. Γεωργουλέα που χειρίζεται υποθέσεις εξοπλιστικών, μεταξύ άλλων εκείνη των προμηθειών από τη γερμανική εταιρεία Wegman. O ανακριτής έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη, δίχως να έχει λάβει ακόμα απάντηση, ειδικό επιστήμονα για να τον βοηθήσει στη μελέτη και αξιολόγηση μιας ογκωδέστατης δικογραφίας με οικονομικά δεδομένα, τα οποία ο ίδιος, όπως είναι φυσικό, δεν μπορεί να διαβάσει και να εξαγάγει συμπεράσματα.

Προσπάθειες έκδοσης ΚΥΑ

Για την επίλυση του θέματος έχουν καταβληθεί προσπάθειες από την επικεφαλής των εισαγγελέων Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, προκειμένου να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση που να ενεργοποιεί πρόσφατο σχετικό νόμο, ενώ ο εισαγγελέας Εφετών, Ισίδωρος Ντογιάκος, που εποπτεύει όλων των ειδικών ανακριτών, έχει ζητήσει λίστες με ειδικούς επιστήμονες από διάφορες υπηρεσίες. Οπως, από την Οικονομική Αστυνομία, το ΣΔΟΕ, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το υπουργείο Οικονομικών και άλλα υπουργεία.

Η σχετική διάταξη νόμου για τους εμπειρογνώμονες ψηφίστηκε πρόσφατα από όλα τα κόμματα, όμως η υλοποίησή της «κόλλησε» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των αγκυλώσεων αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Δικαιοσύνης, στερώντας από τις δικαστικές αρχές τις πολύτιμες και αναγκαίες υπηρεσίες των ειδικών επιστημόνων. Μπλοκάροντας, έτσι, σημαντικότατες έρευνες για οικονομικά σκάνδαλα και υποθέσεις διαφθοράς που «τρέχουν» εδώ και καιρό εισαγγελείς και ειδικοί ανακριτές.

Το θέμα πάντως απασχόλησε και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να δώσει λύση κάνοντας από την πλευρά του τα δέοντα για να διατεθούν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες, επιτέλους, στις αρμόδιες δικαστικές αρχές…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή