Αλλόκοτα σε εκρηκτικό καλντερίμι

Αλλόκοτα σε εκρηκτικό καλντερίμι

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Η τελευταία πράξη του παράδοξου αυτού δράματος γράφτηκε αυτή την εβδομάδα. Η καθαρίστρια ύπουλα άρπαξε το κλομπ και ο αστυνομικός έμεινε να την κοιτάζει υπνωτισμένος. Ομως, καθώς το κλομπ κουνιόταν απειλητικά, σαν την πέστροφα που μ’ ένα «φλαπ!» ξεκινά τους καβγάδες στο «Αστερίξ», πρόλαβε διά της μεθόδου της απασχολήσεως ένα άλλο όργανο της τάξεως να της το υφαρπάξει, μια στιγμή προτού καθαρίστριες και αστυνομικοί γίνουν όλοι μαζί ένα κουβάρι, όπως συνήθως γίνεται στο γαλατικό χωριό.

Δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί πουθενά αλλού. Γιατί σε ένα μόνο σημείο της πόλης των Αθηνών λαμβάνουν χώρα τέτοιες διενέξεις. Εκεί όπου καιροφυλακτούν πάντα οι φωτορεπόρτερ, εκεί όπου κάνει ο «Μητσάρας» περατζάδα τουλάχιστον μία φορά τη μέρα. Από όταν ξέσπασε η κρίση, η οδός Νίκης απέκτησε το εκρηκτικότερο πεζοδρόμιο της Ευρώπης: αυτό που καταλήγει στην είσοδο του υπουργείου Οικονομικών. Ως ενζενί της τηλεοπτικής μας πραγματικότητας, η θαρραλέα καθαρίστρια αυτής της εβδομάδας το είπε ξεκάθαρα: «Μη με ρωτάτε, ούτ’ εγώ δεν ξέρω πόσες μέρες έχω διαδηλώσει σε αυτά τα πλακάκια». Βλέπετε, «στου υπουργείου το καλντερίμι όσοι δεν ζήσαν, να πουν δεν ξέρουν τι είναι τρόικα και χαμός».

Οσο παράξενο και αν φαίνεται, το γαϊτανάκι της κλωτσοπατινάδας στα σκαλοπάτια του υπουργού το ξεκίνησαν πολύ καιρό πριν οι εκπρόσωποι ενός κοινοβουλευτικού κόμματος. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες μαζεύτηκαν ένα πρωί του Οκτωβρίου του 2012 κι έστησαν έξω από το υπουργείο εκτελεστικό απόσπασμα προς τιμήν του Γ. Στουρνάρα. Ο οποίος, όμως, τότε ακόμη έκανε κάθε βράδυ γυμναστική και καθώς ήταν σε εγρήγορση μπήκε στο υπουργείο απ’ το κρυφό πασαπόρτι πίσω απ’ τα ρολά. Με αποτέλεσμα τα ανεξάρτητα ελληνικά σκάγια να πάρουν ξώφαλτσα τους ανυποψίαστους τροϊκανούς που πήγαν να τον συναντήσουν. Πού να φανταστεί ο Ματίας Μορς και ο Κλάους Μαζούχ πως οι εξαγριωμένοι τύποι που αποθεώνουν τη ρίμα της κρεμάλας με την κουφάλα, είναι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού έθνους;

Οπως και να έχει, τελικά οι τροϊκανοί απλώς εγκατέλειψαν τις ελληνικές τους συνήθειες: ο καφές στον ήλιο του Public κόπηκε, το «Κεντρικόν» με τις σφυρίδες έμεινε ανάμνηση παλιά, και πάνω της εγγράφηκε μια σειρά από αλλόκοτες επιθέσεις – όλες έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Το «τιμώμενο πρόσωπο» συνήθως είναι ο Π. Τόμσεν, ο οποίος μέσα στην τελευταία τριετία όχι μόνο έχει δει μπουκάλια, καφέδες, σκούπες και κέρματα να σκάνε δίπλα του, αλλά είχε την τιμή να τον σημαδέψει και ο βιρτουόζος ρίπτης Δ. Ρέλλος, ο οποίος με την τρίτη μόλις προσπάθεια γαρνίρισε το τριχωτό της δανικής κεφαλής του με ένα μελάτο αυγό ημέρας. Αλλά ακόμη και αυτό δεν ήταν τίποτα μπρος στα πάθη των λοιπών τροϊκανών πέρυσι τέτοια εποχή.

Εκείνο το πρωί, ο Μ. Μορς, ο Κλ. Μαζούχ και ο Μπ. Τράα ανακάλυψαν πόσο χρήσιμα είναι τα ατελείωτα χιλιόμετρα που κάνουν στον ηλεκτρικό διάδρομο του Χίλτον. Γιατί με το που πήγαν να μπουν στο υπουργείο, τέσσερα σκυλιά τούς έστρωσαν στο κυνήγι υπό τις επευφημίες ενός τάγματος φωτογράφων, που απαθανάτιζαν τον εξευτελισμό τους! Τον μεγαλύτερο τρόμο, όμως, τον πέρασε ο Νότης Μηταράκης, που τους συνόδευε: μόλις σταμάτησε η λιμουζίνα του, πήγε να βγάλει το πόδι του έξω, αλλά πριν προλάβει να πατήσει κάτω, είδε ένα σκύλο να κλείνει τα δόντια δύο πόντους μακριά από τη γάμπα του! Βλέπετε, στην «αυλή των θαυμάτων» του υπουργείου Οικονομικών, όλα μπορούν να συμβούν. Ας μην ξεχνάμε πως εκεί αναβαπτίστηκε ακόμη και η Ελένη Λουκά. Η οποία μήνες τώρα καιροφυλακτεί πίσω από τα δεντράκια της οδού Νίκης, περιμένοντας να δει το φωτάκι της κάμερας να ανάβει, και τότε ξεχύνεται, να ξεφωνίσει σε ζωντανή σύνδεση τον «Τροϊκανό αντίχριστο» και τους «Γερμανούς raus!». Και μπορεί αυτό για τους Ελληνες τηλεθεατές να αποτελεί κωμικό διάλειμμα του δελτίου, αλλά στον Guardian οι δημοσιογράφοι δεν μιλούν ελληνικά. Οπότε, όταν πριν από μερικούς μήνες είδαν την κ. Λουκά να σεληνιάζεται μ’ ένα μπλε καπέλο στη κεφαλή, την έκαναν πρωτοσέλιδο, με λεζάντα «Η αστυνομία απομακρύνει διαδηλώτρια». Και δεν πρόσεξαν καν το ύφος των αστυνομικών στη φωτογραφία, που οριακά κρατιόνταν να μη λυθούν στα γέλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή