Παρέλαση με περηφάνια και χαμόγελα

Παρέλαση με περηφάνια και χαμόγελα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φέτος που είμαι παραστάτης θα φορέσω γραβάτα», λέει και «κορδώνεται» στους συμμαθητές του ένας πιτσιρικάς. Είναι Κυριακή απόγευμα, η εφηβική παρέα επιστρέφει από έξοδο και συζητεί μέσα στο λεωφορείο για τις προετοιμασίες ενόψει της παρέλασης. Μπορεί ο τρόπος εορτασμού της 25ης Μαρτίου να εγείρει συζητήσεις μεταξύ ενηλίκων, για την πλειονότητα της μαθητικής κοινότητας, όμως, παραμένει ένα γεγονός με ειδικό βάρος. Η παρέλαση αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία άλλοι να επιδείξουν σωματική ρώμη και άλλοι να λάβουν ηθική ικανοποίηση για την απόδοσή τους στα μαθήματα. «Οταν είδα τις φωτογραφίες και τα βιντεάκια από πέρυσι, που ήμουν σημαιοφόρος, είπα χαλάλι που με φωνάζανε τόσα χρόνια “φυτό”» ομολογεί 17χρονη μαθήτρια στην «Κ».

Κατά γενική ομολογία, άλλωστε, την παρέλαση απολαμβάνουν κυρίως οι μαθήτριες. «Τα κορίτσια είναι συνήθως καλύτερες μαθήτριες, οπότε καταλαμβάνουν τις τιμητικές μπροστινές θέσεις» διευκρινίζει εκπαιδευτικός, «επιπλέον είναι πιο ανεπτυγμένες από τους συμμαθητές τους, οπότε μοιραία το “μάτι” πέφτει πάνω τους». Δεν είναι λίγες οι φορές που και οι ίδιες κάνουν τα αδύνατα δυνατά, για να «τραβήξουν» τα βλέμματα των παρευρισκομένων. «Μαλλιάζει η γλώσσα μας να τις πείσουμε να μη βάζουν μίνι και να μη βάφονται έντονα» ομολογεί, «δεν είναι, όμως, εύκολο να τιθασεύσεις τους εφήβους». Αγόρια και κορίτσια, πάντως, ανυπομονούν περισσότερο για το «μετά» της παρέλασης, καθώς ο εορτασμός συνεχίζεται στα συνοικιακά καφέ, λίγα μέτρα από τα τραπέζια που κάθονται οι γονείς, αλλά σε ασφαλή απόσταση για να συζητηθούν τα παραλειπόμενα.

Η φετινή παρέλαση, βέβαια, αποτελεί «βούτυρο  στο ψωμί» για τοπικούς άρχοντες και υποψηφίους στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Πύρινοι λόγοι εμπλουτισμένοι με κεκαλυμμένες υποσχέσεις, θερμοί εναγκαλισμοί και χειραψίες με τους δημότες θα έχουν την τιμητική τους. Φυσικά, οι παρελάσεις προσφέρονται τα τελευταία χρόνια και ως πεδίο διαμαρτυριών από λογής λογής συλλογικότητες, που ακολουθούν με πανό τους μαθητές και μοιράζουν φυλλάδια στο κοινό. Εάν η εν λόγω «παράδοση» θα επαναληφθεί, θα φανεί…

Για ένα διαφορετικό κλίμα, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στις 11 π.μ. τη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα. Από τις 6 π.μ. θα ισχύσουν ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα πέριξ του Αγ. Διονυσίου, όπου θα γίνει η δοξολογία, ενώ από τις 6.30 π.μ. θα σταματήσει η κυκλοφορία σε πολλές οδικές αρτηρίες. Στον αττικό ουρανό θα πετάξουν δώδεκα συνολικά στρατιωτικά αεροσκάφη από τις 11.10 π.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή