ΣΤΑΣΥ: Ενίσχυση των εσόδων από διαφημίσεις

ΣΤΑΣΥ: Ενίσχυση των εσόδων από διαφημίσεις

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενίσχυση των εσόδων από εμπορική εκμετάλλευση εμφανίζουν οι ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) το 2013, παρά το γεγονός ότι στα ταμεία της εταιρείας εισέρρευσαν λιγότερα χρήματα από ενοίκια καταστημάτων, λόγω της πτώσης της αγοράς ακινήτων. Η εταιρεία κατάφερε, παρότι έχασε έσοδα από παραδοσιακές πηγές, να κερδίσει έδαφος από άλλες, κλείνοντας το 2013 με θετικό ισοζύγιο, με συνολική αύξηση εισροών από εμπορική εκμετάλλευση της τάξης των 184.073 ευρώ. Σημαντικό πλήγμα για την εταιρεία φαίνεται ότι αποτέλεσαν τα εισοδήματά της από ενοίκια καταστημάτων, τα οποία, σύμφωνα με στελέχη της, ακολούθησαν τη συνολικότερη τάση της αγοράς που εμφανίζει τρομακτική καθίζηση, κλείνοντας το 2013 με μείωση κατά 46.740 ευρώ.

Πολλά ακίνητα έμειναν αδιάθετα, ενώ σε άλλα ο μισθωτής προχώρησε σε μείωση ενοικίου, την οποία η εταιρεία αποδέχθηκε προκειμένου να αποφύγει την εκκένωση των καταστημάτων.

Αναλυτικά, οι ΣΤΑΣΥ το 2013 ενίσχυσαν τα έσοδά τους από διαφημίσεις πάνω στους συρμούς στα 1,289 εκατ. ευρώ από 1,121 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ οι διαφημίσεις στα πλαίσια και τα πάνελ που βρίσκονται εντός των σταθμών και στάσεων των τριών εταιρειών σταθερής τροχιάς περιορίστηκαν στα 373.436 ευρώ από 513.940 ευρώ, καταδεικνύοντας τη συνολικότερη μείωση της διαφημιστικής δαπάνης που παρατηρείται στην αγορά. Ιδιαίτερα θετική εικόνα εμφάνισαν τα έσοδα από προωθητικές ενέργειες, όπως είναι τα γυρίσματα διαφημιστικών, μικρών ταινιών ή ειδικές δράσεις που έγιναν από εταιρείες σε μέσα σταθερής τροχιάς, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 234.039 ευρώ από 69.468 ευρώ το 2012. Αμετάβλητα (1,739 εκατ. ευρώ) παρέμειναν τα έσοδα από τις μισθώσεις των ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκονται στους σταθμούς. Ελαφρώς ενισχυμένα τα έσοδα της εταιρείας από τις μισθώσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για κεραίες σε σταθμούς, τα οποία ανήλθαν σε 1,715 εκατ. ευρώ έναντι 1,677 εκατ. ευρώ το 2012.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τα δείγματα για τα έσοδα από το κόμιστρο εμφανίζουν εντυπωσιακή αύξηση το πρώτο δίμηνο του 2014, φαινόμενο το οποίο, αν και είναι ενθαρρυντικό, προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία στην εταιρεία, η οποία αναμένει να εξετάσει τα στοιχεία και του Μαρτίου για να διαμορφώσει ασφαλή εικόνα. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2014 παρατηρήθηκε αύξηση των επικυρώσεων στο μετρό κατά 15,5%, γεγονός το οποίο αρχικώς αποδόθηκε στις απεργίες του περυσινού Ιανουαρίου. Ωστόσο, η ανοδική πορεία συνεχίστηκε και τον Φεβρουάριο του 2014, με την ενίσχυση των επικυρώσεων εισιτηρίων να αγγίζει το 17%, παρά το γεγονός ότι τον Φεβρουάριο του 2013 δεν σημειώθηκαν απεργίες. Το σύνολο, μάλιστα, των πωλήσεων εισιτηρίων για το μετρό το α΄ δίμηνο του 2014 αυξήθηκε κατά 27%, γεγονός το οποίο αποδίδεται στην ενίσχυση του σώματος των ελεγκτών και στην πιο συστηματική διεξαγωγή των ελέγχων.

Στελέχη της εταιρείας τονίζουν ότι τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι οι έλεγχοι έχουν αποδώσει και ότι παρατηρείται μεγαλύτερη κινητικότητα από το επιβατικό κοινό. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η ανοδική πορεία των πωλήσεων είναι δυσανάλογα αυξημένη από τα αναμενόμενα και περιμένουν την εικόνα των επόμενων μηνών για την ακριβέστερη αξιολόγηση των στοιχείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή