Εκρηκτική η κατάσταση στις φυλακές της χώρας

Εκρηκτική η κατάσταση στις φυλακές της χώρας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καζάνι που βράζει» χαρακτηρίζει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης τις φυλακές της χώρας, σχολιάζοντας τα -κατά τα λεγόμενά του- αλλεπάλληλα «κρούσματα αρρυθμίας» που παρατηρούνται εσχάτως και έχουν σημάνει «κόκκινο συναγερμό».

Η παραβίαση των όρων αδείας του καταδικασθέντος για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» και πλέον καταζητούμενου Χριστόδουλου Ξηρού στις αρχές του έτους σηματοδότησε -και κατά πολλούς έδωσε το έναυσμα για- αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η έντονη κινητικότητα στους κόλπους των κρατουμένων, ιδιαίτερα των υποδίκων και καταδίκων για τρομοκρατικές ενέργειες, σε συνδυασμό με την ανάληψη δράσεων από το υπουργείο Δικαιοσύνης στην κατεύθυνση αυστηροποίησης των αδειών, φαίνεται ότι ενέτειναν το ήδη τεταμένο κλίμα.

Το επίκεντρο της έντασης μοιάζει να εστιάζεται στην κατασκευή των φυλακών υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό, καθώς ανώτατες εισαγγελικές πηγές φαίνεται να συνδέουν την ανέγερσή τους με τις εξελίξεις των τελευταίων δέκα ημερών. Ο λόγος, για τη διερευνόμενη εμπλοκή γνωστού δικηγόρου των Αθηνών σε υποκίνηση γενικευμένης εξέγερσης στις φυλακές της χώρας, αλλά και το τραγικό συμβάν της δολοφονίας του 46χρονου σωφρονιστικού υπαλλήλου και πατέρα δύο παιδιών Γεωργίου Τσιρώνη από τον αλβανικής καταγωγής ισοβίτη Ιλία Καρέλι.

Πισώπλατα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, αιτία για τον μοιραίο διαπληκτισμό του σωφρονιστικού υπαλλήλου με τον κρατούμενο απετέλεσε η άρνηση χορήγησης άδειας στον τελευταίο ο οποίος επιθυμούσε να επισκεφθεί τη μητέρα του που βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση. «Θα πάρω μαζί μου έναν από εσάς», φέρεται να φώναξε ο Καρέλι δευτερόλεπτα πριν επιτεθεί πισώπλατα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στον Γ. Τσιρώνη καταφέροντάς του τρία χτυπήματα με αυτοσχέδιο μαχαίρι στην καρωτίδα.

Ο σωφρονιστικός υπάλληλος εξέπνευσε σχεδόν ακαριαία, ενώ η κηδεία του πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι σε βαρύ κλίμα από τον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στο Αγρίνιο από όπου καταγόταν.

Εν τω μεταξύ, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, αρχής γενομένης από χθες και μέχρι την προσεχή Κυριακή, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στις φυλακές της χώρας θα απόσχουν από τα τακτικά επισκεπτήρια των συγγενών. Ωστόσο, κανονικά θα διεξάγονται τα επισκεπτήρια των δικηγόρων, οι μεταγωγές για δίκες και προγραμματισμένες ιατρικές εξετάσεις, καθώς και οι λοιπές εσωτερικές λειτουργίες.

Ολιγωρία

Οπως επεσήμαιναν μιλώντας στην «Κ» αρμόδιες πηγές των φυλακών, το τραγικό συμβάν είναι «απολύτως ενδεικτικό της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στις φυλακές της χώρας». Οι ίδιες πηγές απέδιδαν ολιγωρία στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στελέχη του οποίου αντέτειναν ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί οι απαιτούμενες ενέργειες που έγκεινται την αυστηροποίηση των ελέγχων, τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας, την ενίσχυση του προσωπικού των φυλακών καθώς και την αύξηση των μέτρων ασφαλείας.

Ενδεικτική άλλωστε ήταν και η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στην οικογένεια του θύματος. «Η ελληνική Πολιτεία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να υπονομεύσει την αντεγκληματική πολιτική της», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Το κράτος δικαίου θα λειτουργήσει και οι πολίτες θα αισθάνονται ότι ζουν σε ασφαλή και ευνομούμενη χώρα. Συνεπώς, χωρίς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς στοχεύουμε στην εμπέδωση της νομιμότητας, στην ασφάλεια των πολιτών και στην προστασία της ακεραιότητας του προσωπικού των φυλακών».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή