«Φρούριο» για βαρυποινίτες στον Δομοκό

«Φρούριο» για βαρυποινίτες στον Δομοκό

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Χωρίς δικαίωμα αδείας και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με τη βοήθεια υπερ-εξελιγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων, θα κρατούνται στις φυλακές Δομοκού οι «ιδιαιτέρως επικίνδυνοι» κατάδικοι αλλά και υπόδικοι για τρομοκρατικές πράξεις και άλλα σοβαρά αδικήματα.

Το νομοσχέδιο, το οποίο προσεχώς αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, περιλαμβάνει δέσμη μέτρων που αφορούν την αυστηροποίηση των αποφυλακίσεων και την απαγόρευση των αδειών για συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά αποδράσεις και φυγές, όπως η πρόσφατη του καταδικασθέντος μέλους της 17Ν Χριστόδουλου Ξηρού.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης, στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, «τύπου Γ», στον Δομοκό, που θα είναι έτοιμες εντός του Απριλίου, θα κρατούνται και όσοι έχουν καταδικασθεί για τρομοκρατικές ενέργειες και έχουν εκτίσει σε άλλες φυλακές της χώρας 10 χρόνια από την ποινή τους, ήτοι οι καταδικασθέντες για συμμετοχή στη 17Ν. Η συνέχιση της κράτησής τους στο σωφρονιστικό κατάστημα για ακόμη δύο χρόνια θα γίνεται με απόφαση του εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών, ενώ η κράτησή τους εκεί μπορεί να παρατείνεται ανά διετία. Οι κρατούμενοι στις φυλακές Δομοκού δεν θα έχουν δικαίωμα σε άδειες. Περαιτέρω, οι καταδικασθέντες σε ισόβια για εγκλήματα τρομοκρατίας δεν θα αποφυλακίζονται με όρους αν δεν έχουν συμπληρώσει κράτηση είκοσι ετών.

Πέραν των καταδικασθέντων για τρομοκρατικές ενέργειες, στις φυλακές Δομοκού θα μεταχθούν καταδικασθέντες και υπόδικοι για εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία χωρίς ελαφρυντικά, εκβίαση και ληστεία στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης αλλά και όσοι χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και έχουν καταδικαστεί σε ισόβια ή τουλάχιστον 10ετή κάθειρξη. Οι κατάδικοι θα «φιλοξενούνται» υποχρεωτικά 10 χρόνια και η κράτησή τους θα επανεξετάζεται μετά τη δεκαετία, με δικαίωμα ανανέωσης κάθε δύο χρόνια. Αν επιστρέψουν σε φυλακές Α ή Β τύπου, τότε οι αιτήσεις τους για άδεια θα επανελέγχονται όπως και σήμερα από το συμβούλιο των φυλακών.

Αλλα αδικήματα

Οι κατάδικοι για άλλα αδικήματα, οι οποίοι ωστόσο κρίνονται επικίνδυνοι, θα κρατούνται υποχρεωτικά χωρίς άδεια για 4 χρόνια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, ενώ η κράτησή τους θα μπορεί να παρατείνεται επί διετία εφόσον κρίνονται επικίνδυνοι. Στην ίδια κατηγορία θα εντάσσονται και όσοι έχουν διαπράξει πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων ή συμμετείχαν σε επικίνδυνες ομαδικές αποδράσεις. Και αυτή η κατηγορία κρατουμένων θα στερείται το δικαίωμα αδείας, ενώ για όλες τις περιπτώσεις θα υπάρχει ειδικό καθεστώς επικοινωνίας με τους συγγενείς τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή