Με ρυθμούς fast track η συμμετοχή στον διαγωνισμό PISA

Με ρυθμούς fast track η συμμετοχή στον διαγωνισμό PISA

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια γενικόλογη ανακοίνωση, το υπουργείο Παιδείας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό PISA του ΟΟΣΑ το 2015, απαντώντας σε δημοσίευμα της «Κ» (στο φύλλο της 25ης Μαρτίου) βάσει του οποίου η Ελλάδα κινδυνεύει με αποβολή από τον διαγωνισμό, στον οποίο μετέχουν 15χρονοι μαθητές από 65 χώρες του πλανήτη, διότι το υπουργείο ολιγώρησε στην προετοιμασία του. Βέβαια, το υπ. Παιδείας δεν λέει ότι για να συμμετάσχει τελικά η Ελλάδα πρέπει η προετοιμασία να γίνει με ρυθμούς fast track και να τη δεχθεί ο ΟΟΣΑ. Μάλιστα, από την απάντηση προκύπτει πλήρης ασυνεννοησία ανάμεσα στον κ. Κων. Αρβανιτόπουλο και τον στενό συνεργάτη του, γ.γ. του υπουργείου Αθ. Κυριαζή.

Ειδικότερα, το υπουργείο λέει ότι «η Ελλάδα θα συμμετάσχει κανονικά στον διαγωνισμό PISA του ΟΟΣΑ το 2015, όπως έχει προγραμματιστεί. Η πιλοτική φάση του διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί σε 42 σχολικές μονάδες της Αττικής σε πληθυσμό 2.000 μαθητών 15 ετών, θα πραγματοποιηθεί, όπως έχει προγραμματιστεί από το υπουργείο, σύμφωνα με τον χρονικό προγραμματισμό του ΟΟΣΑ για όλες τις χώρες του Βορείου Ημισφαιρίου, εντός του τριμήνου Μαρτίου – Μαΐου 2014».

Η αλήθεια είναι ότι το δημοσίευμα της «Κ» προκάλεσε έντονη αναστάτωση στο υπουργείο Παιδείας, και ευρύτερα στην κυβέρνηση, καθώς η χώρα εκτίθεται διεθνώς από την ολιγωρία του υπουργείου. Αποτέλεσμα ήταν ανήμερα την 25η Μαρτίου στενοί συνεργάτες του κ. Αρβανιτόπουλου να προσφέρουν… γην και ύδωρ (προσωπικό και εξοπλισμό) στους υπευθύνους του PISA ώστε η πιλοτική φάση να ολοκληρωθεί άμεσα.

Ερωτήματα

Από την άλλη, οι διαβεβαιώσεις του κ. Αρβανιτόπουλου περί διεξαγωγής του PISA δεν αναιρούν την ολιγωρία του. Χαρακτηριστικά, έγγραφο, από τις 13 Δεκεμβρίου 2013, του κ. Κυριαζή προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίες θα ενημέρωναν τα σχολεία, ανέφερε ότι «στη χώρα μας η πιλοτική φάση του PISA θα πραγματοποιηθεί από 4 Μαρτίου έως και 11 Απριλίου 2014 και θα συμμετάσχουν 42 Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής. Η συμμετοχή των σχολείων είναι υποχρεωτική». Βρισκόμαστε στα τέλη Μαρτίου και ο διαγωνισμός δεν έχει αρχίσει. Γιατί; Πώς προέκυψε ο Μάιος ως χρόνος διεξαγωγής του; Γιατί ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής δήλωσε στην «Κ» τη Δευτέρα ότι η πιλοτική φάση θα γίνει τον Οκτώβριο για καλύτερη προετοιμασία της χώρας; Τέλος, ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε ενημερωθεί για την καθυστέρηση με δύο επιστολές μέσα στο 2014 από τους υπευθύνους στο πρόγραμμα PISA. Γιατί δεν απάντησε τότε καθησυχαστικά, αλλά απαντά σήμερα, μετά το δημοσίευμα της «Κ»;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή