Προσευχή Βαρθολομαίου με τον Φραγκίσκο

Προσευχή Βαρθολομαίου με τον Φραγκίσκο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Σε ένα πανίσχυρο μήνυμα ενότητας του χριστιανισμού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναμένεται να προσευχηθεί από κοινού με τον Πάπα Φραγκίσκο στις 25 Μαΐου στην Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο του ταξιδιού τού τελευταίου στη Μέση Ανατολή. H κοινή προσευχή του Πατριάρχη, πνευματικού ηγέτη της παγκόσμιας Ορθοδοξίας, θα λάβει χώρα στον Πανάγιο Τάφο, όπου πιστεύεται ότι ετάφη ο Ιησούς. Οι δύο Προκαθήμενοι θα υπογράψουν εξάλλου κοινή διακήρυξη στη διάρκεια της συνάντησης, η οποία λαμβάνει χώρα κατά την 50ή επέτειο της επίσκεψης του τότε Πάπα Παύλου ΣΤ΄ και του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Αθηναγόρα στην Ιερουσαλήμ. Το πρόγραμμα για την τριήμερη επίσκεψη (24-26 Μαΐου) προβλέπει επίσκεψη του Πάπα στο Ισραήλ, στην Ιορδανία και στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Ποντίφικας αναμένεται να έχει επίσης συναντήσεις με Παλαιστίνιους και Σύρους πρόσφυγες, ενώ σχεδιάζει να αποτίσει φόρο τιμής στο Γιαντ Βασέμ, το μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Ωστόσο δεν αποκλείεται το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα στους Αγίους Τόπους να ανατραπεί λόγω της παρατεταμένης απεργίας των Ισραηλινών διπλωματών. Η προειδοποίηση διατυπώθηκε χθες από τον Πατριάρχη Φουάντ Τουάλ, και σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί, θα φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση η οποία έχει επενδύσει πολλά στην επίσκεψη του νέου Πάπα.

Θα είναι μόλις το δεύτερο ταξίδι του Πάπα από τότε που ανέλαβε, πριν από ένα χρόνο. Ο Τουάλ, που είναι ο ανώτατος ρωμαιοκαθολικός κληρικός στην περιοχή, διεμήνυσε ότι το ισραηλινό σκέλος της περιοδείας του Πάπα στη Μέση Ανατολή κινδυνεύει εξαιτίας της απεργίας. Από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πάντως, δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο. Οι υπάλληλοι στο υπουργείο Εξωτερικών ξεκίνησαν την απεργία αυτή την εβδομάδα με αίτημα υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η απεργία έχει οδηγήσει στο κλείσιμο εκατό πρεσβειών και προξενείων για πρώτη φορά. Οι διπλωμάτες είχαν ήδη μειώσει τα ωράριά τους τις τελευταίες εβδομάδες, ως πρελούδιο στην επαπειλούμενη απεργία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φραγκίσκος είναι ο τέταρτος κατά σειράν Πάπας που επισκέπτεται τους Αγίους Τόπους τον τελευταίο μισό αιώνα κι η επίσκεψή του σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Βατικανού – Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή