Γάλλος τζιχαντιστής συνελήφθη στις Κάννες με τη βοήθεια της ΕΛ.ΑΣ.

Γάλλος τζιχαντιστής συνελήφθη στις Κάννες με τη βοήθεια της ΕΛ.ΑΣ.

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 23χρονος Γάλλος τζιχαντιστής Ιμπραήμ Μπ., ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος για τρομοκρατική δράση στις 17 Φεβρουαρίου στην Κυανή Ακτή, τον Ιανουάριο είχε εντοπιστεί και εξεταστεί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, κατά την είσοδό του στη χώρα μας μέσω συνοριακού σταθμού του νομού Εβρου. Επέστρεφε από τη Συρία, όπου φέρεται να είχε μεταβεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2012, προκειμένου να πολεμήσει στο πλευρό ισλαμιστών μαχητών κατά του καθεστώτος Ασαντ.

Οι ελληνικές διωκτικές αρχές εντόπισαν (την 3η Ιανουαρίου) τον 23χρονο κατά τη διάρκεια διαβατηριακού ελέγχου, καθώς τα στοιχεία ταυτότητάς του είχαν καταχωρισθεί από τις γαλλικές υπηρεσίες στο σύστημα «Σένγκεν ΙΙ» (SIS II) ως υπόπτου για τρομοκρατική δράση. Εξετάστηκε από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος αφού εις βάρος του δεν εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης των γαλλικών αρχών. Στην κατοχή του, πάντως, είχε βρεθεί στικάκι με οδηγίες για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, στοιχείο για το οποίο οι Ελληνες αστυνομικοί ενημέρωσαν τους Γάλλους συναδέλφους τους. Το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του εξεδόθη τελικά λίγες ημέρες αργότερα (κατά πληροφορίες στις 10 Ιανουαρίου) και ενώ ο 23χρονος πιθανολογείται ότι είχε συνεχίσει το ταξίδι του προς τη Γαλλία διαμέσου του λιμανιού της Ηγουμενίτσας ή της Πάτρας.

Ετοίμαζε επίθεση

Ο Ιμπραήμ Μπ. εντοπίστηκε τελικά και συνελήφθη στις 17 Φεβρουαρίου σε πολυκατοικία στην περιοχή Mandelieu La Napoule, κοντά στις Κάννες. Στο διαμέρισμα όπου διέμενε, άνδρες της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DCRI) της Γαλλίας εντόπισαν 900 γραμμάρια αυτοσχέδιας εκρηκτικής ύλης TATP τοποθετημένης μέσα σε τρεις αυτοσχέδιες χειροβομβίδες. Η συγκεκριμένη εκρηκτική ύλη έχει χρησιμοποιηθεί σε βομβιστική επίθεση το 2011 στο Μαρακές, καθώς και στην απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σε αεροσκάφος της εταιρείας American Airlines, το 2001.

Χθες, ο γαλλικός Τύπος έγραφε ότι οι αρχές ασφαλείας της χώρας κατάφεραν να αποτρέψουν τρομοκρατική επίθεση στην Κυανή Ακτή χάρη στη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. Ο 23χρονος φέρεται μέλος ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης με επωνυμία «Cannes – Torcy» με πυρήνες σε Παρίσι και νότια Γαλλία. Μέλη της θεωρούνται ύποπτα για την επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον Εβραίου εμπόρου στην πόλη Sarcelles κοντά στο Παρίσι, τον Σεπτέμβριο του 2012. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, στη διάρκεια των ερευνών που ακολούθησαν την επίθεση στη Sarcelles, Γάλλοι αστυνομικοί εντόπισαν πληθώρα στοιχείων μεταξύ των οποίων κείμενα που φέρεται να είχαν συνταχθεί από τον ίδιο τον Ιμπραήμ Μπ.

Ως μέλος της ίδιας οργάνωσης θεωρείται και ο 25χρονος Abdelkader T., που συνελήφθη στις 16 Ιανουαρίου στην Ιταλία. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. και αυτός είχε περάσει από την Ελλάδα κατά την επιστροφή του από τη Συρία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Parisien, λίγο μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Sarcelles τραυματίστηκε θανάσιμα σε συμπλοκή με αστυνομικούς στο Στρασβούργο, ο Jeremie Louis – Sidney, ο οποίος περιγράφεται ως ένας από τους επικεφαλής της ομάδας «Cannes – Torcy». Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στη σύλληψη του Jeremy Bailly στην περιοχή Torcy. Στην κατοχή του οι αστυνομικοί είχαν βρει σύνεργα για την κατασκευή αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού. Η περαιτέρω έρευνα είχε οδηγήσει τις Αρχές στη νότια Γαλλία και συγκεκριμένα στις Κάννες, όπου τελικά εντοπίστηκε και συνελήφθη ο Ιμπραήμ Μπ.

Ο 23χρονος και οι συνεργοί του φέρεται να πολεμούσαν στις τάξεις οργάνωσης με δεσμούς με την Αλ Κάιντα και επωνυμία «Front Al Nosra». Σύμφωνα με γαλλικές πηγές ενημέρωσης στον πόλεμο κατά του καθεστώτος Ασαντ έχουν μετάσχει 680 Γάλλοι τζιχαντιστές εκ των οποίων 24 έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι υπόλοιποι είτε παραμένουν στα μέτωπα των μαχών είτε έχουν επιστρέψει στη Γαλλία.

Οπως αποκάλυψε η «Κ» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, στις 26 Ιανουαρίου συνελήφθη από αστυνομικούς του τμήματος Κήπων, στον Εβρο, Γάλλος υπήκοος, 44 ετών, που προσπάθησε να μεταφέρει εκτός Ελλάδας πολεμικό υλικό κρυμμένο μέσα σε φορτηγό. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο 44χρονος κατάγεται από την Τσετσενία και έχει πολεμήσει στο πλευρό ισλαμιστών αυτονομιστών ενάντια στις δυνάμεις ασφαλείας της Ρωσίας. Τα τελευταία χρόνια είχε καταφύγει στη Γαλλία, όπου εκτός από πολιτικό άσυλο κατάφερε να αποκτήσει και γαλλική υπηκοότητα (και άρα διαβατήριο). Προορισμός του ήταν η Συρία, όπου επρόκειτο να παράσχει υποστήριξη ή ακόμα και να αναλάβει επιχειρησιακή δράση στο πλευρό της οργάνωσης «Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ISIL–Islamic State in Iraq and the Levant).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή